Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Η Περσινή αρραβωνιαστικιά στο θέατρο του Νέου Κόσμου


Θεωρώ τη Ζυράννα Ζατέλη μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες πεζογράφους της εποχής μας. Ο χαρακτηρισμός είναι μάλλον αυθαίρετος καθώς δεν
έχω διαβάσει τίποτα δικό της, δεν έτυχε, ενώ πάντα ήθελα. Φταίνε τα καλά λόγια που έχω ακούσει για τα βιβλία της από ανθρώπους που εμπιστεύομαι και σέβομαι τη γνώμη τους, μπορεί να ευθύνεται και η εκκεντρική κόκκινη φιγούρα της που τη συναντώ συχνά πυκνά στο κέντρο της Αθήνας και σα να ξεχωρίζει από όλο το πλήθος περπατά πάντα χωμένη σε σκέψεις-λέξεις με έντονα χρώματα, ξεχωρίζει χωρίς όμως μου φαίνεται να το επιδιώκει.

Με αυτές τις σκέψεις στο μυαλό ήθελα να δω την παράσταση Περσινή αρραβωνιαστικιά από τότε που έμαθα ότι η συγγραφέας συμφώνησε να δώσει τα δικαιώματα του πρώτου βιβλίου της για να γίνει ένα από τα διηγήματά της θεατρική παράσταση αν και δεν είχε γραφτεί γι' αυτόν τον λόγο. Όχι μόνο έδωσε τα δικαιώματα αλλά βοήθησε στη δημιουργία της. Όμορφο συναίσθημα να σκέφτεσαι ότι ένα σου βιβλίο δίνει αφορμή σε νέους ανθρώπους για περαιτέρω δημιουργία εξελίσσοντας το απόσταγμα της φαντασίας σου.

Στο δώμα του θεάτρου του Νέου Κόσμου μας υποδέχτηκε ο άνθρωπος που με μια ηλεκτρική κιθάρα στην άκρη της σκηνής επένδυσε μουσικά τη θεατρική παράσταση και που κατά κάποιον τρόπο διηύθηνε όλη την ιστορία.
Τρεις ηθοποιοί υποδύονται την πρωταγωνίστρια της ιστορίας, την αφηγήτρια.
Τρεις ηθοποιοί που αλληλοσυμπληρώνονται και βοηθούν στο να αποδώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ψυχολογία ενός παιδιού όταν έρχεται αντιμέτωπο με τον πόνο.
Ένα τραύμα της παιδικής ηλικίας που μένει θυμίζοντας ότι ο άνθρωπος μπορεί να ξεχάσει και να επιβιώσει από τον πιο δυνατό πόνο αλλά πάντα κάτι μένει μέσα να τον υπενθυμίζει, ίσως και μια μικρή δόση τρέλας που βρίσκεται στο μεταίχμιο της παράνοιας και του χιούμορ.

Το βιβλίο σίγουρα πρέπει να το διαβάσω, μετά από αυτό δεν έχω καμία μα καμία αμφιβολία ότι είναι καλό. 

8 σχόλια:

Roadartist είπε...

Είναι τέλειο όταν μια θεατρική παράσταση σου γνωρίζει ένα έργο, ή σε παρακινεί για να διαβάσεις ένα βιβλίο. Και είναι εξαιρετική η Ζυράννα, την θαυμάζω απεριόριστα. Είναι ένας άνθρωπος που θα ήθελα πολύ να πιω έναν καφέ μαζί του, να την ακούσω να μου μιλά για τη ζωή της και για τις απόψεις της.
Πόσο θα ήθελα να τη χάζευα και στις πρόβες καθώς θα συμβούλευε τους ηθοποιούς...

Eva Psarrou είπε...

Στο εξωτερικό το κάνουν συστηματικά, οι περισσότερες ταινίες που παρακολουθούμε είναι εμπνευσμένες από νουβέλες ή μυθιστορήματα. Χαίρομαι που αυτή η τάση ξεκινά δειλά-δειλά κι εδώ.
Σ' ευχαριστώ για την πρόταση, θα το αναζητήσω!

librarian είπε...

Ναι όντως στις πρόβες με τη Ζατέλη στο ρόλο του σκηνοθέτη θα είχε πλάκα!
Να πας καλλιτέχνιδα να τη δεις κι αυτήν την παράσταση πιστεύω ότι θα σου αρέσει.

librarian είπε...

Eva τι όμορφο η μια τέχνη να συμπληρώνει την άλλη!
Είτε βιβλίο διαλέξεις είτε παράσταση εύχομαι να ευχαριστηθείς.

Ελευθερία είπε...

Εγώ διάβασα όλο το έργο της μέσα σ' ένα χρόνο -πρόπερσι- και από τότε δηλώνω φανατική θαυμάστριά της. Το Σάββατο έσπευσα να δω την παράσταση και χάρηκα πολύ με τη δουλειά που έγινε! Δεν πείραξαν ούτε λέξη από το κείμενο. Η παράσταση μου έδωσε κίντηρο να ξαναδιαβάσω όλες τις ιστορίες της!

librarian είπε...

Ελευθερία καλησπέρα. Πολύ χαίρομαι που έχεις διαβάσει και τα βιβλία της Ζατέλη και είδες την παράσταση. Είχα απορία πόσο πιστή ήταν σε σχέση με το βιβλίο. Σε ευχαριστώ που μου την έλυσες!

TheBeautyFairy είπε...

Κι εγώ θέλω πολύ να δω την παράσταση!! Αν κι έχω το βιβλίο, ακόμη να το διαβάσω! Θα το αρχίσω σύντομα όμως!!

librarian είπε...

Ntina καλημέρα και καλώς μας ήρθες!
Η παράσταση σίγουρα αξίζει τα λεφτά της και τον κόπο και την προσπάθεια της θεατρικής ομάδας που από ό,τι διάβασα είναι η πρώτη παράσταση που ανεβάζουν. Σίγουρα έκαναν μια καλή αρχή.