Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Ένα μαγικό παραμύθι των εκδόσεων Κίχλη

Οι εκδόσεις Κίχλη το έχουν καταφέρει.
Με πέντε χρόνια παρουσίας στην ελληνική βιβλιαγορά και με ούτε σαράντα τίτλους στον κατάλογο τους, έχουν καταφέρει να αποτελούν εγγύηση αναγνωστικής απόλαυσης.
Η μικρή κίχλη στη ράχη ενός βιβλίου αρκεί για να σε πείσει ότι το βιβλίο αυτό πρέπει να διαβαστεί.
Ο δε συνδυασμός ενός συγγραφέα των αρχών του προηγούμενου αιώνα, ενός ονειρικού τίτλου με τον υπότιτλο "μαγικό παραμύθι" και ενός χάρτινου εξωφύλλου με απλά χρώματα σε κάνει να μην μπορείς να ξεκολλήσεις το βλέμμα σου από αυτό το βιβλίο.
Ακόμη κι αν βρίσκεσαι όλη μέρα ανάμεσα σε χιλιάδες εξώφυλλα.
Δεν θα ησυχάσεις άμα δεν το διαβάσεις.
Κάπως έτσι συνέβη με τα Πορφυρά πανιά του Ρώσου Aleksandr Grin (1880-1932).
Από τις νέες εκδόσεις είναι πολλά εκείνα τα βιβλία που θα ήθελα να διαβάσω, ίσως να τα διαβάσω τα επόμενα χρόνια ίσως και ποτέ, αλλά όταν βρέθηκα στο Booktalks και είπα θέλω να αγοράσω ένα βιβλίο, χωρίς πολλή σκέψη ήθελα αυτό το βιβλίο.
Και είναι αυτό ακριβώς που μου είχε τάξει ο υπότιτλος: ένα παραμύθι σίγουρα μαγικό. Μια λαϊκή παραβολή εμπλουτισμένη ούτως ώστε να μην είναι μια γραπτή καταγραφή μιας ιστορίας που έζησε από στόμα σε στόμα. Η πιο καλογραμμένη ιστορία αγάπης που έχω διαβάσει.
Και να 'μαι τώρα εδώ να μιλάω γι' αυτό το βιβλίο χωρίς καν να το έχω τελειώσει.
Μάλλον γιατί μου έδωσε την αφορμή να αφήσω εδώ ένα απόσπασμα από, τι άλλο, την περιγραφή μιας βιβλιοθήκης.

"Αυτό συνέβη στη βιβλιοθήκη. Η ψηλή της πόρτα, με το θαμπό γυαλί στο πάνω μέρος, ήταν συνήθως κλειδωμένη, όμως ο σύρτης μόλις που κρατιόταν από την εσοχή του θυρόφυλλου. Πιέζοντας με το χέρι, η πόρτα υποχωρούσε κι άνοιγε. Όταν, παρακινημένος από το ερευνητικό του πνεύμα, ο Γκρέυ μπήκε στη βιβλιοθήκη, εντυπωσιάστηκε με το σκονισμένο φως, η δύναμη και η ιδιαιτερότητα του οποίου οφείλονταν στο χρωματιστό σχέδιο που υπήρχε στο επάνω μέρος του τζαμιού των παραθύρων. Επικρατούσε μια ησυχία εγκατάλειψης εδώ, που θύμιζε νερό λίμνης. Σκοτεινές σειρές από ράφια βιβλιοθήκης έφταναν σε μερικά σημεία μέχρι τα παράθυρα, που δεν μπορούσαν να ανοίξουν τελείως. Ανάμεσα στις βιβλιοθήκες υπήρχαν διάδρομοι με στοίβες βιβλίων. Εδώ κι εκεί βρίσκονταν διάσπαρτα ένα ανοιχτό λεύκωμα με σκισμένα τα μεσαία φύλλα, κύλινδροι δεμένοι με χρυσά κορδόνια, σωροί από θλιβερά στην όψη βιβλία, παχιά στρώματα από χειρόγραφα, ένα βουναλάκι από τόμους-μινιατούρες που, όταν τους άνοιγες, έτριζαν σαν φλοιός, σχέδια και πίνακες, σειρές νέων εκδόσεων, χάρτες, κάθε είδους εξώφυλλα, χοντροκομμένα, κομψά, μαύρα, παρδαλά, μπλε, γκρίζα, χοντρά, λεπτά, τραχιά και λεία. Οι βιβλιοθήκες ήταν παραφορτωμένες με βιβλία. Έμοιαζαν με τοίχους που πίσω από τον όγκο τους είχαν φυλακίσει τη ζωή. Στην αντανάκλαση του γυαλιού της βιβλιοθήκης διαγράφονταν άλλες βιβλιοθήκες, σκεπασμένες με άχρωμες, αστραφτερές κηλίδες. Πάνω στο στρογγυλό τραπέζι έστεκε μια τεράστια υδρόγειος σφαίρα, κλεισμένη στον μπακιρένιο σφαιρικό σταυρό που σχημάτιζαν ο ισημερινός και ο μεσημβρινός."

Περισσότερα για τα Πορφυρά πανιά θα βρείτε εδώ.

6 σχόλια:

To love life for what it is είπε...

Λόγω του ενθουσιασμού της ανάρτησής σου διάβασα την κριτική του Γιανναρά και έχω πια μεγάλο ενδιαφέρον για το βιβλίο. Τον Γκριν δεν τον ήξερα, αλλά Τα Πορφυρά Πανιά είναι το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσω!

librarian είπε...

Είναι ένα πολύ καλό βιβλίο και δυστυχώς ο Γκριν δεν είναι γνωστός. Ούτε εγώ τον ήξερα αλλά κατάλαβα τον λόγο που δεν είναι γνωστός διαβάζοντας το επίμετρο της παρούσας έκδοσης, όπως κατάλαβα ότι πρόκειται για έναν μεγάλο συγγραφέα από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου. Αξίζει να διαβαστεί.

Μαραμπού είπε...

Η Κίχλη είναι από εκείνες τις εκδόσεις που σου υπενθυμίζει ότι ένα βιβλίο μπορεί να είναι ταυτόχρονα και ένα πολύ όμορφο αντικείμενο! Θυμάμαι ότι όταν πρωτοέπιασα τον "Εξώστη" ήμουν επιφυλακτικός, φοβόμουν μην το λερώσω, μην το τσαλακώσω, μην φανερώσω τον επαρχιωτισμό μου σε μια τόσο αριστοκρατική έκδοση! Και οι τιμές των βιβλίων σε σύγκριση με την ποιότητα και την καλαισθησία των εκδόσεων, είναι λογικότατες. Μακάρι, να αντέξει στον χώρο. Επιβάλλεται να την στηρίξουμε.

Πάπισσα Ιωάννα είπε...

Ωραίο βιβλίο. Ταξιδιάρικο. Γεμάτο με τον εξωτισμό του παραμυθιού...
Ωραία και η έκδοση. Προσεγμένη. Καλλιτεχνική. Με τα συμπληρωματικά εκείνα στοιχεία που βοηθούν τον αναγνώστη να προσανατολιστεί...
Καλή χρονιά
Πατριάρχης Φώτιος

librarian είπε...

Μαραμπού ευτυχώς σε αυτή τη χώρα έχουμε πολλούς εκδοτικούς οίκους που σέβονται την τυπογραφική μορφή των εκδόσεών τους. Έτσι χαιρόμαστε και εμείς οι βιβλιόφιλοι.


Πατριάρχα καλή χρονιά να έχουμε με πολλές αναγνώσεις τόσο καλές όσο αυτή με την οποία ξεκίνησα τη χρονιά.

Mariela είπε...

ΚΟρίτσια, πηγαίνετε μια βόλτα από το μπλογκ μου....
Έλλη επικοινώνησε μαζί μου σε παρακαλώ δεν βρίσκω την κάρτα σου....
Σας φιλώ