Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Ένα βιβλιοβιβλίο στα σκαριά


Διαβάζοντας δεξιά και αριστερά στο διαδίκτυο έπεσα πάνω σε μια εξαιρετική ιδέα-πρόσκληση που δεν μπορούσα να μην την αναδημοσιεύσω εδώ.
Η ιδέα ανήκει στον Γ. Μπίκο, επίκουρο καθηγητή του τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΤΕΙ Αθήνας, ο οποίος είναι και επιμελητής της σειράς «Κουλτούρα και Τέχνες» των εκδόσεων Γρηγόρη.
Σκέφτηκε, λοιπόν, να εντάξει – μάλλον – σε αυτήν τη σειρά ένα βιβλιοβιβλίο γραμμένο από πολλούς νέους συγγραφείς.
Για τον λόγο αυτόν, προσκαλεί, όποιον ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο έργο, να στείλει ένα λογοτεχνικό κείμενο, το οποίο να αφορά το βιβλίο, την πράξη της συγγραφής, τη ζωή των συγγραφέων, τη σχέση των ανθρώπων με τα βιβλία, τη συνήθεια της ανάγνωσης, τη φιλαναγνωσία, τη βιβλιοφιλία, την καθημερινότητα των βιβλιοθηκονόμων ή τις βιβλιοθήκες και τον κόσμο τους.

Η υπόθεση αυτού του έργου μπορεί να εκτυλίσσεται σε οποιαδήποτε εποχή και η έκτασή του να μην υπερβαίνει τις 1900 λέξεις. Μπορεί να είναι ποιήμα ή πεζό, αφήγημα, διήγημα, χρονογράφημα, ευθυμογράφημα, ένας εσωτερικός μονόλογος σκέψεων και στοχασμών, πεζό ποίημα, ένα κείμενο με περιεχόμενο που παραπέμπει σε σελίδες ημερολογίου ή σε αυτοβιογραφικό λεύκωμα, ή, ακόμα και ένας σχεδόν θεατρικός διάλογος. Μπορεί να βασίζεται σε βιώματα του συγγραφέα, ή σε μία εντελώς φανταστική υπόθεση. Βασικό όμως αιτούμενο είναι να διαθέτει λογοτεχνικό περιεχόμενο και υφή, και να μην περιορίζεται σε περιγραφές και μόνο, κάποιων καταστάσεων.
Στόχος είναι τα καλύτερα από τα έργα που θα σταλούν, να δημοσιευθούν εντός των πρώτων μηνών του 2014 σε ένα βιβλίο που θα φιλοξενεί λογοτεχνήματα μη επαγγελματιών, νέων Ελλήνων συγγραφέων, με θέμα το βιβλίο, την ανάγνωση, τη συγγραφή και, ίσως, τις βιβλιοθήκες και τη ζωή των βιβλιοθηκονόμων.

Προ(σ)καλώ όλους τους αναγνώστες αυτού του μπλογκ να ανοίξουν τους κειμενογράφους τους (ή τα παλιά αρχεία τους) και να δημιουργήσουν ένα βιβλιοκείμενο σαν αυτά που αγαπάμε να διαβάζουμε εμείς εδώ και να το στείλουν μέχρι τις 26/1/14 στη διεύθυνση g_bicos@hotmail.com.

Ανυπομονώ να δω την έκδοση αυτή, είμαι σίγουρη ότι θα συγκεντρώσει ιστορίες γεμάτες βιβλιοθήκες.

6 σχόλια:

Κατερίνα Μαλακατέ είπε...

Τι ενδιαφέρουσα ιδέα. Με ιντριγκάρει...

librarian είπε...

Άντε ξεκίνα, μην το σκέφτεσαι καθόλου!

Μαραμπού είπε...

Καλή η ιδέα και εμένα μου φαίνεται αρκετά ελκυστική, αλλά, δεν υπάρχει δημοσιευμένη η συγκεκριμένη πρόσκληση για να μπορέσω να δω λεπτομέρειες; Αν υπάρχει κάποιο λινκ, σε παρακαλώ, κάνε έναν κόπο, να το γράψεις εδώ.

librarian είπε...

Καλημέρα Μαραμπού, είναι πολύ καλή ιδέα και ελπίζω και εσύ να στείλεις κάποιο κείμενο!
Την πληροφορία την βρήκα εδώ http://us7.campaign-archive1.com/?u=528d6c1773bdb368760c0bbaf&id=52aac5e427&e=87bfa10e3e
αλλά δεν θεώρησα αναγκαίο να το βάλω γιατί έχω αναδημοσιεύσει όλες τις πληροφορίες. Αν χρειάζεσαι περαιτέρω λεπτομέρειες καλό είναι να στείλεις ένα email.
Καλή επιτυχία και ξέρεις, αν δεν επιλεγεί στείλτο σε εμένα να το βάλω εδώ.

Μαραμπού είπε...

Απλώς ήθελα να δω την πηγή της είδησης. Μερικοί διαγωνισμοί δεν μου γεμίζουν και πολύ το μάτι! Θέλω να δω πώς είναι γραμμένοι, τι πληροφορίες δίνουν κτλ, το κουσούρι του βιβλιοθηκονόμου, ξέρεις πως είναι αυτά! Δεν ήθελα να υπονοήσω ότι δεν αναδημοσίευσες όλες τις πληροφορίες ή οτιδήποτε τέτοιο.

Μάλλον θα στείλω κάτι, μου άρεσε πολύ η ιδέα! Ελπίζω να στείλεις και συ, για να έχει ανταγωνισμό το όλο πράγμα!

Καλό απόγευμα

librarian είπε...

Μα δεν θα αναδημοσίευα μια πληροφορία αν δεν μου φαίνονταν έγκυρη!
Να στείλεις σίγουρα, εύχομαι καλή επιτυχία!