Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Σαν σήμερα...

Κάπου μεταξύ ραφιών, βιβλίων, λέξεων και σκόνης περνάν τα χρόνια.
Μεγαλώσαμε και μυαλό δεν βάλαμε, παραμείναμε ροζ.
Μα όπου κι αν είμαστε πάντα στα ίδια μέρη θα επιστρέφουμε.
Πριν πέντε χρόνια αποφασίσαμε να φτιάξουμε αυτό το μπλογκ, να μιλάμε για τις βόλτες μας στους δρόμους και στα βιβλία, γι' αυτά που αγαπάμε, για εκείνα που μας ευχαριστούν. Πέρασαν τα χρόνια και έμαθα να κοιτώ γύρω μου και να βλέπω αναρτήσεις. Οι περισσότερες  έμειναν μόνο στη σκέψη, άλλες έγιναν λέξεις και μπήκαν εδώ, πάντα κάπως λιγότερο σε σχέση με αυτό που ήθελα.
Σαν σήμερα πριν από πέντε χρόνια έγραψα την πρώτη μου ανάρτηση μιλώντας για έναν αγαπημένο χώρο. Έτσι θέλησα να ξεκινήσω, μιλώντας για τη γειτονιά που με έμαθε να αγαπώ τους μύθους.
Για το ίδιο παλαιοβιβλιοπωλείο θέλω να μιλήσω και σήμερα που όσα χρόνια κι αν περάσουν, όποτε θα επιστρέφω στην Αθήνα, θα θέλω να περνώ να κουβεντιάζω. Ακόμη κι αν μετακόμισε μερικά στενά παραπέρα, ακόμη και αν έγινε διαφορετικό από εκείνο που θυμόμουν, μένουν οι άνθρωποι ίδιοι να μου μιλούν για τα σχέδια που ολοκληρώθηκαν.
Στα ευχάριστα να μένουμε, να θυμόμαστε, να κουβεντιάζουμε.
Θυμόμουν τις ζωγραφισμένες στο χαρτί εικόνες, καρφιτσωμένες στο τοίχο ανάμεσα σε ράφια που ήθελαν να εκδοθούν να συνοδεύσουν ένα έτοιμο γραμμένο παραμύθι.
Και να, μαθαίνω τώρα μετά από καιρό, ότι το σχέδιο πραγματοποιήθηκε, το βιβλίο εκδόθηκε και ξεκίνησε το δικό του ταξίδι.
Κρατώ στα χέρια μου το δικό μου αντίτυπο με την αφιέρωση τη γραμμένη για εμένα στην πρώτη λευκή σελίδα.
Το παραμυθένιο παραμύθι του παλαιοβιβλιοπώλη Γιάννη Πανουτσόπουλου με τίτλο Τη νύχτα που ξυπνούσε η Αγνωστούπολη και με την ονειρική εικονογράφηση της Μαρίας Ρήγα ταξιδεύει τον κύριο Αλφάκη, την κυρία Βητούλα, τον Γραμμούλη και τη Δελτούλα μεταξύ Αγνωστούπολης και Λεξούπολης, μεταξύ ονείρου και φαντασίας. Ταξιδεύει όλους εμάς στον μαγικό κόσμο των λέξεων.




Σας ευχαριστώ από καρδιάς που όλα αυτά τα χρόνια έρχεστε εδώ να διαβάσετε τις λέξεις μας, αυτές που προσπαθούν να περιγράψουν τα ταξίδια μας.
Όσοι έχετε ευχαρίστηση αφήστε μας για δώρο (δώρο που από καιρό έχω ζηλέψει) τίτλους βιβλίων προς διάβασμα. 
Σαν να δωρίζατε ένα αγαπημένο βιβλίο σε κάποιον φίλο.   

16 σχόλια:

NO14ME είπε...

Καλόχρονη η γωνίτσα σας! Να κάνετε βολτίτσες όμορφες και ύστερα να μας τις περιγράφετε!
Διάβασα πρόσφατα Τζέννυ Έρπενμπεκ ξανά, και θυμήθηκα πόσο σπουδαία είναι, το Παιχνίδι με τις Λέξεις (εκδ. Ίνδικτος/μετ. Αλεξ. Κυπριώτης) είναι το δώρο μου!

Ρουμπάκης Γιάννης είπε...

Αρυτίδωτη και φτεροπόδαρη για τις βολτίτσες μας.

Ageliki είπε...

Εύχομαι από καρδιάς χρόνια πολλά με κείμενα γραμμένα με μεράκι, φαντασία κι αγάπη για τα βιβλία!

Θα ήθελα να σου δωρίσω ένα παιδικό βιβλίο, το "Θα σ'αγαπώ ό,τι κι αν γίνει" σε μτφ. Φίλιππου Μανδηλαρά κι ένα βιβλιο ενηλίκων που διάβασα πρόσφατα και μ'ενθουσίασε, την "Αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι".

librarian είπε...

NO14ME κάτι μου λέει, από την περίληψη που διάβασα ότι το συγκεκριμένο βιβλίο θα μου αρέσει πολύ! Θα το αναζητήσω!

Ρουμπάκη Γιάννη σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου.

A book blog θυμάσαι κάποτε που υπήρχε ένας όρος για να περιγράψει εκείνους που αλληλογραφούσαν; pen friend; Ποιος να είναι άραγε ο σημερινός που περιγράφει εκείνους που μιλάνε μέσω email;
Σε ευχαριστώ για το εξαιρετικό παιδικό βιβλίο που έχω διαβάσει και έχω αγαπήσει! Ήταν ευκαιρία να το ξαναθυμηθούμε. Κάποια στιγμή θα το διαβάσω αυτό το βιβλίο του Κούντερα!
Σε ευχαριστώ πολύ πολύ (και για τη διαδικτυακή παρέα που μου έκανες στην μετακόμιση).

Μαραμπού είπε...

Διάβασα την πρώτη σου ανάρτηση με πολύ ενδιαφέρον. Όπως και με τους συγγραφείς, έτσι και στους μπλόγκερς, μπορείς να διακρίνεις την εξέλιξή τους, καθώς και, ποια προτερήματα εκείνων των πρώτων γραφών, έμειναν πίσω στο χρόνο αφήνοντας μια γεύση νοσταλγίας στα μάτια των σημερινών αναγνωστών. Μη με ρωτήσεις να σου πω τι άφησες πίσω, γιατί και να θέλω, αμφιβάλλω αν θα καταφέρω να το εκφράσω!

Τα βιβλία που σου χαρίζω είναι δύο. Το "Ισιδώρα! Ισιδώρα!" του Θωμά Γκόρπα από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη. Ο υπότιτλος είναι: Ο τραγικός έρωτας της Ντάνκαν με τον ποιητή Γιεσένιν. Είναι γραμμένο με ποιητική γραφή και λυρικότατο, καθώς ο Γκόρπας υπήρξε ποιητής.

Την Ισιδώρα Ντάνκαν την γνώρισα από το βιβλίο του Αλμπέρτο Σαβίνιο, Άνθρωποι διηγηθείτε την ιστορία σας, εκδόσεις Αστάρτη (για το οποίο έγραψα μια ανάρτηση στο μπλογκ της Μαλακατέ). Και αυτό είναι εκπληκτικό (και διόλου πληκτικό) βιβλίο που πιστεύω θα σου αρέσει. Αμφότερα είναι εξαντλημένα, γι' αυτό αναζήτησέ τα στους χώρους που συχνάζεις και μας περιγράφεις με τόσο ωραίο τρόπο.

Η Ισιδώρα Ντάνκαν υπήρξε από ό,τι διαβάζω, μεγάλη καλλιτεχνική μορφή και σύμβολο χειραφετημένης γυναίκας, στις αρχές του 20 αιώνα και μου έχει προκαλέσει τόσο το ενδιαφέρον που μάλλον θα αγοράσω και την αυτοβιογραφία της!!

Υ.Γ. Αν κάτι λείπει από τις πρώτες εκείνες αναρτήσεις και μπορώ να το αποκαλύψω, είναι τα σχόλια της Έλλης. Κάνω ύπουλη επίκληση στο συναίσθημά της μπας και εμφανιστεί!!

Πολλά έγραψα πάλι, γαμώτο! Έχε γεια!

Mariela είπε...

Χρόνια πολλά και καλά και με πολύ πολύ διάβασμα!!

Το δώρο μου:
"Η μυστική Οδύσσεια" της Ιουλίας Πιτούλη
Τροφή για σκέψη!!!

anagnostria είπε...

Χρόνια πολλά για την επέτειό σας. Καλές αναγνώσεις(ειδικά για βιβλιοβιβλία) και καλές αναρτήσεις εύχομαι. Για δωρο': " Η λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων"

librarian είπε...

Με έβαλες σε σκέψη Μαραμπού και αναρωτιέμαι αν αυτά τα χαμένα προτερήματα έδωσαν τη θέση τους σε κάποια άλλα, γιατί αν όχι, τότε δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για εξέλιξη αλλά μάλλον για οπισθοδρόμηση.
Η Έλλη μας λείπει και ελπίζω στην επανεμφάνισή της (ύπουλη επίκληση στο συναίσθημα και από τη μεριά μου). Μόνο το γεγονός ότι τα βιβλία που αναφέρεις είναι εξαντλημένα είναι για εμένα δέλεαρ ώστε να τα αναζητήσω! Η χαρά του εντοπισμού, όπως είχα αναφέρει και παλαιότερα.


Mariela χαίρομαι που δεν διάλεξες λογοτεχνικό βιβλιο! Φαίνεται πολύ ιδιαίτερο! Σε ευχαριστώ!


Anagnostria το μπλογκ σου το παρακολουθούσα πολύ πριν φτιάξω το δικό μας και όσο να πεις τα μπλογκς που προϋπήρχαν ήταν επιρροές. Θα περιμένω να περάσει ο καιρός μήπως η τιμή του βιβλίου που αναφέρεις χαμηλώσει γιατί το θεωρώ ακριβούτσικο. Πάντως το έχω ήδη στα υπόψη.

Eλένη Γεωργοστάθη είπε...

Χρόνια πολλά κι από μένα παρέα με τον "Όλιβερ" της Μπιργκίττα Σιφ, τον "Μπάρναμπι Μπρόκετ" του Τζον Μπόιν, τη "Θεωρία των χορδών" του Χοσέ Κάρλος Σομόθα και τη "Δεύτερη γέννα" του Θεόδωρου Γρηγοριάδη. Να τα κατοστήσετε!

librarian είπε...

Ελένη σε ευχαριστώ για τα βιβλία που μας άφησες. Ο Ίκαρος έχει βγάλει φοβερά παιδικά βιβλία, τη Θεωρία των χορδών κάπου την είχα δει (σε καλή τιμή) και τη σνόμπαρα, εμ δεν ήξερα... Η γραφή του Γρηγοριάδη μου αρέσει πολύ!

Κατερίνα Μαλακατέ είπε...

Να τις χαίρεστε τις βολτίτσες σας. Και να μας κάνετε συντροφιά για πολλά χρόνια ακόμα.

Γ. είπε...

Χρόνια σας πολλά! Εύχομαι μακροημέρευση με ποιοτικό περιεχόμενο -όπως μέχρι σήμερα.
Δώρο δεν ξέρω ποιο να αφήσω, θα αναφέρω μόνο την Μαύρη Φιλολογία, βιβλίο το οποίο έμαθα από το ιστολόγιό σας, το διάβασα πρόσφατα και μου άρεσε πολύ!

librarian είπε...

Σε ευχαριστώ Κατερίνα!

librarian είπε...

Θαλή σε ευχαρστώ για τα καλά σου λόγια. Χαίρομαι που είδες ένα βιβλίο από εμάς και το έχεις να μας θυμάσαι!

Roadartist είπε...

Χρόνια πολλά με μεράκι και διάθεση για μοιράσματα! Να είστε πάντα καλά και οι δυο σας, και να βολτάρετε :) Φιλιά!

Υγ. Όταν κάποιος με ρωτά, τελευταία συνήθως του προτείνω το "Ιστορίες του Χαλ" του Γ.Μητά, αυτό ξεχώρισε μέσα μου.

librarian είπε...

Καλλιτέχνιδα σε ευχαριστώ πολύ! Το βιβλίο αυτό το διάβασα μετά από την ανάρτηση που είχες βάλει και είναι πραγματικά ένα πάρα πολύ καλό βιβλίο. Ήθελα να βάλω ανάρτηση να τη συνδέσω με τη δική σου αλλά... είναι μία από τις αναρτήσεις που έμειναν μόνο στο μυαλό, αλλά χαίρομαι που μου δίνεις την ευκαιρία έστω και έτσι να στο πω!