Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Book Villages


Για τα χωριά αυτά που είναι πλημμυρισμένα από βιβλιοπωλεία και κυρίως από παλαιοβιβλιοπωλεία, έχω μιλήσει ξανά σε προηγούμενη ανάρτηση με αφορμή τη Becherel της Βρετάνης. Ωστόσο, είναι τόσα αυτά τα μέρη - εντός και εκτός ΕΕ - όσα αρκούν για πολλές αφορμές αναρτήσεων – και για πολλά όνειρα ταξιδιών. Πράγματι δε φτάνει μια ζωή για να ταξιδέψεις σε όλα τα μέρη που ονειρεύεσαι.

Το πρώτο book village δημιουργήθηκε τo 1961 από τον Richard Booth στην Ουαλία  στο Hay-On-Wye. Έκτοτε πολλά, σχεδόν εγκαταλελειμμένα, χωριά της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Γερμανίας, της Νορβηγίας, του Βελγίου μετατράπηκαν σε παραδεισένια μέρη για πάσης φύσεως αναγνώστη και βιβλιόφιλο.

Στο Βέλγιο το πρώτο αυτό μέρος δημιουργήθηκε το 1984 σε ένα μικρό, κατάφυτο, μεσαιωνικό χωριό, το Redu (βρίσκεται αρκετά κοντά στο τουριστικό Μπριζ). Ένα μέρος που σήμερα έχει 450 κατοίκους, 24 βιβλιοπωλεία, ένα παραδοσιακό βιβλιοδετείο, ένα εργαστήριο επεξεργασίας χαρτιού και πολλούς επισκέπτες αναγνώστες που έχουν το χρόνο και το χώρο να διαβάσουν, να ξεφυλλίσουν και να ταξιδέψουν στην ιστορία των βιβλίων περιτριγυρισμένοι από μεσαιωνικά τείχη πρώιμου γοτθικού στυλ. Εμπνευστής και δημιουργός της ιδέας ήταν Noel Ansolet, ο οποίος αφού αγόρασε ένα πέτρινο σπίτι του 16ου αιώνα και το μετέτρεψε σε βιβλιοπωλείο οργάνωσε (και διαφήμισε αρκετά) μία έκθεση βιβλίου μετατρέποντας εγκαταλελειμμένες αποθήκες και στάβλους σε αυτοσχέδια βιβλιοπωλεία.

Ακολουθεί ένας κατάλογος με τα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης καθώς και πληροφορίες για το κάθε χωριό. Όποιος φίλος του μπλογκ (και των βιβλίων) ταξιδέψει σε αυτές τις χώρες και έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί ένα από αυτά τα χωριά πολύ θα ήθελα να περάσει και να μας πει μερικές εντυπώσεις.



(ένα κλικ πάνω στην εικόνα και θα διαβάζεται)

Δε ξέρω αν ένα ελληνικό χωριό θα μπορούσε να γίνει ένας βιβλιοπαράδεισος, αν γινόταν πάντως σίγουρα θα το επισκεπτόμουν και σίγουρα θα είχα την επιθυμία να μείνω.

10 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Καταπληκτικό! :)

librarian είπε...

Μόνο; Θέλω να πάω σε όλα...

Elli είπε...

Ναι ναι και ναι! Να ιδρύσουμε το βιβλιοχωριό μας,πότε;;;;

librarian είπε...

Και τώρα...

Βάζω την ιδέα, βάζεις τα λεφτά;

θα πάω από εβδομάδα μια βόλτα στο Πήλιο και αν βρω εγκαταλελειμμένο χωριό κατάλληλο σου λέω...

Θα είναι και κοντά μας ;)

Elli είπε...

Τι λέξη λεφτά!
Θα βρούμε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα...

librarian είπε...

ΣΩΣΤΑ!!!!
Ερευνητικό πρόγραμμα για την ακρίβεια για να κάνουμε πιο επιστημονικά πράγματα...

Δάφνη Χρονοπούλου/ Daphne Chronopoulou είπε...

Τα νοσταλγώ, τα ονειρεύομαι..
Κοινοποιώ.

librarian είπε...

Ελπίζω να πάμε έστω και σε ένα από αυτά! Ευχαριστούμε!

Amalia Sh. είπε...

Πολύ όμορφη ιδέα! Μακάρι να την υιοθετούσαν και στην Ελλάδα! Υπάρχει πιθανότητα μέσα στους επόμενους έξι μήνες να μπορέσω να βρεθώ σε αυτό στην Γαλλία καθώς θα επισκέπτομαι μια φίλη.Εάν τα καταφέρω θα σε ενημερώσω και θα τραβήξω και φωτογραφίες!

librarian είπε...

Amalia στη Γαλλία είναι αρκετά τέτοια χωριά συμβουλεύσου το χάρτη και δες πληροφορίες στο ίντερνετ για το χωριό που θα επισκεφτείς γιατί μερικά είναι ανοιχτά μόνο ΣΚ. Κρίμα να φτάσεις ως εκεί και να είναι όλα κλείστα! Να βγάλεις φωτογραφίες και να μας στείλεις! Να περάσεις τέλεια και να βρεις την ομόρφοτερη γαλλική γωνιά να απολαύσεις μια ζεστή σοκολάτα και το ξεφυλλισμα ενος βιβλίου!