Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Βόλτα στη δίπλα χώρα


Θα πάμε μια βόλτα μέχρι τη Βενετία, πόλη που δεν έχω επισκεφτεί αλλά συνεχίζει να υπάρχει μέσα στο πρόγραμμα. Θα περιπλανηθούμε στα καντούνια και στα δρομάκια, θα περπατήσουμε δίπλα από τα κανάλια και θα σταματήσουμε μπροστά από μια βιτρίνα με βιβλία. Συνηθισμένο. Κι όμως αυτή η βιτρίνα έχει κάνει το ασυνήθιστο, ένα αντικείμενο που σίγουρα δεν έχει θέση ανάμεσα στα βιβλία. Τόση εντύπωση μου κάνει αυτό το αντικείμενο, το από αλλού φερμένο που θέλω να μάθω την ιστορία του βιβλιοπωλείου Toletta της Βενετίας.

Τη δεκαετία του ’30, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, ο άνεργος Angelo Pelizzato στήνει ένα πάγκο και ξεκινάει να πουλά τα προσωπικά του βιβλία, ώσπου αποφασίζει να ανοίξει ένα μικρό βιβλιοπωλείο με μεταχειρισμένα βιβλία στη γειτονιά Sacca della Toletta της Βενετίας. Εξαιτίας των σχολείων που υπάρχουν στην περιοχή το σχολικό βιβλίο κερδίζει πωλήσεις και το βιβλιοπωλείο ξεκινά καλά. Κατά τη διάρκεια του πολέμου ο Angelo (κάνοντας το καθήκον του ως κομμουνιστής) κρύβει ανάμεσα στα ράφια όπλα των ανταρτών και λαθραίες εφημερίδες. Μετά τον πόλεμο η πελατεία επανέρχεται γρήγορα και οι πωλήσεις συνεχώς αυξάνονται. Κόσμος έμπαινε για να πουλήσει, κόσμος για να αγοράσει με αποτέλεσμα να σχηματίζεται έξω από το βιβλιοπωλείο ουρές. Άλλαζαν συνεχώς χέρι τα βιβλία και με τα ίδια σχολικά βιβλία έμαθαν πολλοί να διαβάζουν. Τη δεκαετία του ’50 στην επιχείρηση βρίσκονται και οι γιοί του Angelo με αποτέλεσμα το κατάστημα να επεκτείνεται και να προστίθενται νέες θεματικές κατηγορίες στα ράφια με περισσότερη ποικιλία τίτλων. Μετά την απόσυρση του πατέρα οι γιοί συνεχίζουν το επάγγελμα δουλεύοντας με εκδοτικούς οίκους. Ζητούν συγκεκριμένο αριθμό αντιτύπων από τίτλους των καταλόγων των εκδοτικών οίκων, τους οποίους πουλούν με εκπτώσεις 40 και 50%. Πρόκειται για τους λιγότερο εμπορικούς τίτλους που δεν μπαίνουν σε λίστες ευπωλήτων. Φιλοσοφία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα ούτως ώστε το βιβλιοπωλείο να συγκεντρώνει και να διαθέτει ποιοτικούς τίτλους, οι οποίοι σε άλλα βιβλιοπωλεία είναι εξαντλημένοι. Την τελευταία δεκαετία του 20ού αι. το βιβλιοπωλείο επεκτείνεται και σε δύο γειτονικά κτίρια, προσεγγίζοντας νέο αναγνωστικό κοινό και πάει λέγοντας.


Καλά όλα αυτά, αλλά το περίεργο αντικείμενο σχετίζεται με μια πιο πρόσφατη ιστορία. Είναι που το βιβλιοπωλείο συνεχίζει να αγοράζει βιβλία από ιδιώτες. Συλλογές ολόκληρες αγοράστηκαν περιλαμβάνοντας αναρίθμητα βιβλία. Ανάμεσά τους πραγματικοί θησαυροί, εκδοτικές σειρές ολόκληρες. Χιλιάδες βιβλία που δεν αγοράζονται ένα ένα. Ιδού και η πρωτοτυπία: τα βιβλία αυτά πωλούνται (όπως και αγοράστηκαν) με το κιλό! Γι’ αυτό και χρειάζεται η ζυγαριά που μοστράρει στη βιτρίνα. Για να ζυγίζεις, κάθε 100 γραμμάρια κοστίζουν 1 €. Ποια η μεγαλύτερη χαρά του βιβλιόφιλου;

Βέβαια, αφού δεν έχω πάει ακόμη στη Βενετία, τη βιτρίνα αυτή ποτέ δεν την είδα. Έχουμε όμως το πλεονέκτημα να έχουμε ανταποκριτές σε διάφορα μέρη να μας αφηγούνται ιστορίες και να μας στέλνουν φωτογραφίες. Πολλά ευχαριστώ για την όμορφη αυτή σκέψη!

Η ιστοσελίδα του βιβλιοπωλείου (για όσους ξέρουν ιταλικά)

11 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Πολύ μου άρεσε η ιστορία του!!!

Roadartist είπε...

Τέλειο!!! Και κοίτα να δεις.. Βενετία έχω πάει, το βιβλιοπωλείο όμως δεν το ήξερα και θα πέρασε απαρατήρητο..
Μα πόσο λατρεύω τα βιβλιοπωλεία.. θέλω ένα τέτοιο..

ναυτίλος είπε...

Δεκαετία του 80, φοιτητής ήμουν τότε, υπήρχε ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο στην Ιπποκράτους, του Φέξη, που ξεπουλούσε τα βιβλία του με το κιλό... στα ζύγιζε και τα πλήρωνες ανάλογα με το βάρος τους.

librarian είπε...

Καλησπέρα σε όλους!

Hfaistiwnas ναι είναι πραγματικά μια όμορφη ιστορία που ήρθε στο email μου και μου άρεσε πολύ!

Καλλιτέχνιδα ζηλεύω και εγώ θέλω να πάω στη Βενετία. Είμαι σίγουρη ότι έχει τόσα πολλά βιβλιοπωλεία εκεί που σίγουρα κάποιο θα κέντρισε το ενδιαφέρον σου!

Ναυτίλε πρόλαβες τις εκδόσεις Φέξη;;; Τι ιστορικός εκδοτικός οίκους! Από τους πρώτους της Ελλάδας μη σου πω!
Δεν ήξερα ότι είχαν βιβλιοπωλείο μέχρι και τόσα μέτα. Θα ήταν τότε στα κλεισίματα γι' αυτό ξεπουλούσε. Ελπίζω να πρόλαβες να πάρεις πολλά γιατί τώρα δεν κυκλοφορούν πια βιβλία από τις εκδόσεις Φέξη ούτε και στα παλαιοβιβλιοπωλεία.

Μαραμπού είπε...

Μου άρεσε πολύ η αντιμετώπιση του βιβλιοπώλη που επιφύλασσε στα βιβλία. Βιβλία με το κιλό... μεγάλες ποσότητες αγοράζονται και πωλούνται καθημερινά, για να θρέψουν τις ανάγκες του πνεύματος, όπως αγοράζουμε το ψωμί και τα λαχανικά μας. Και όχι αντικείμενα ειδικής μεταχείρισης που περιμένουν τις εξεζητημένες περιστάσεις να αγοραστούν, όπως κάποιος που περιμένει μια "ειδική περίσταση" για να φορέσει τα "καλά του ρούχα"!!
Επίσης, δεν μπορώ να μην σταθώ στο γεγονός ότι το βιβλιοπωλείο προμηθευόταν τίτλους ποιοτικούς, βιβλία φιλοσοφίας, και τα πουλούσε με έκπτωση. Βιβλιοπωλείο χωρίς φιλοσοφία είναι χαμένο από χέρι! Και εδώ με κοιτούν σαν εξωγήινο όταν τους ρωτάω "φιλοσοφία έχετε;"!
Εγώ δηλαδή, πώς πρέπει να τους κοιτάξω όταν μου απαντούν με την ηλίθια βεβαιότητα του "αχρείαστου", όχι!!!
Τέλος πάντων, ωραία η ανάρτησή σου librarian. Έφερες το ονειρό μου λίγο πιο κοντά. Τωρά βολτάρει στην Βενετία!

librarian είπε...

Γεια σου Μαραμπού! Η αλήθεια είναι το να αγοράζεις με το κιλό τα βιβλία έχει και τα καλά του και τα κακά του.
Έχεις δίκαιο για τα βιβλία φιλοσοφίας. Γενικά ένα βιβλιοπωλείο πρέπει να διαθέτει στάνταρ ορισμένους τίτλους και ορισμένες θεματικές κατηγορίες. Βέβαια εγώ στην ανάρτησή μου δεν αναφέρω πουθενά ότι είχε βιβλία φιλοσοφίας.
Ιστορία φερμένη απ' έξω που τη χρωστάω!

Μαραμπού είπε...

Έχεις δίκιο. Στην ανάρτησή σου δεν αναφέρεται ότι πουλούσαν βιβλία φιλοσοφίας.
Η σύγχυσή μου έγινε εδώ:

"Ζητούν συγκεκριμένο αριθμό αντιτύπων από τίτλους των καταλόγων των εκδοτικών οίκων, τους οποίους πουλούν με εκπτώσεις 40 και 50%. Πρόκειται για τους λιγότερο εμπορικούς τίτλους που δεν μπαίνουν σε λίστες ευπωλήτων. Φιλοσοφία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα ούτως ώστε το βιβλιοπωλείο να συγκεντρώνει και να διαθέτει ποιοτικούς τίτλους, οι οποίοι σε άλλα βιβλιοπωλεία είναι εξαντλημένοι."

Ωστόσο, μερικοί από τους ποιοτικούς τίτλους στους οποίους αναφέρεσαι, θα είναι σίγουρα βιβλία φιλοσοφίας!!
Καλό βράδυ :)

librarian είπε...

Κάτι σαν να κατάλαβα και αναρωτιόμουν μήπως είχε πρόβλημα η σύνταξή μου.
Σίγουρα όμως συμβαίνει αυτό που λες.

Να έχεις ένα όμορφο Σαββατόβραδο.

κοπρόγατα είπε...

ζηλευωωωω!!!!!! καλησπέρα!

Elli είπε...

Χμ Βενετία, ταξιδάκι, τέλεια!
Είναι πρακτική να ξεπουλιόνται βιβλιοθήκες ιδιωτών (όχι επωνύμων)με το κιλό, ειδικά όταν δεν είναι καταγραμμένες γιατί είναι πολλή δουλειά και δεν γίνεται υπό πίεση ένας κατάλογος. Οι αγοραστες πάντα υπολογίζουν ότι μέσα στον σωρό θα βρεθούν και "καλά". Έτσι κάνουν τα παλαιοβιβλιοπωλεία στο Μοναστηράκι, έτσι έκανε και εκείνο της Ηφαίστου. Με όλα αυτά με πιάνει αγωνία για το μέλλον της βιβλιθήκης μου, θα πρέπει να την επανατοποθετήσω έγκαιρα...

librarian είπε...

Αχ κοπρόγατα εγώ να δεις. Αλλά να σου πω την αλήθεια μόλις είδα ένα βιβλιοπωλείο του Παρισιού στου Ναυτίλου και εκεί ζήλεψα ακόμη περισσότερο....
Γκρρρρ.... εγώ πότε θα ταξιδέψω σε οοολο τον κόσμο; :)

Έλλη ταξιδάκι λες εεε;
Άραγε πόσες βιβλιοθήκες να έχουν ξεπουληθεί ιδιωτών μεν αλλά διασήμων δε.
Νομίζω ότι το μέλλον της βιβλιοθήκης μου όταν έγω δε θα βρίσκομαι δεν με απασχολεί. Όσο θα βρίσκομαι είναι το θέμα. Αχ...