Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Γεια σε όλους εκεί έξω, στον μεγάλο κόσμο!
Νομίζω ότι έχω πάθει πια μια τέτοια, πώς να το θέσω τώρα, διαστροφή που ο άξονας της γης έχει καταργηθεί και όλα περιστρέφονται γύρω από βιβλία και αν δεν το κάνουν στα φανερά, το κάνουν πάντως και δεν το καταλαβαίνουν. Όλα τα βιβλία μήπως είναι βιβλιοβιβλία μιας και αναφέρονται σε προηγούμενα, απαντάνε σε παλιότερα…
Και βιβλιοειδήσεις πολλές με την Βιβλιοθήκη της Βέροιας να αναγνωρίζεται διεθνώς, τις αλλαγές που επιτελούνται στην γραφή και ανάγνωση καθώς οι τεχνολογίες, όχι και τόσο νέες πια και καθιερωμένες, είναι εδώ για να μείνουν για το καλύτερο και το χειρότερο, αλλά περισσότερα ενημερωτικά άλλη στιγμή.
Αγαπημένες οι εκδόσεις Άγρα, ακουμπάνε ξανά και ξανά τις χορδές στις Βολτίτσες, κάνοντάς τις να βγάζουν ήχους γεννημένους από τις καλοτυπωμένες σελίδες τους. Αυτήν την φορά πρόκειται για τον 666ο τίτλο της σειράς που κυκλοφόρησε με καθυστέρηση τρεισήμισι
χρόνων. Ο σημαδιακός αριθμός είχε κρατηθεί για να ταιριάξει με το περιεχόμενο της έκδοσης. Αν δεν έβγαινε το βιβλιαράκι των 75 σελίδων θα αποτελούσε μέγα μυστήριο του μέλλοντος και χίλιες μύριες εκδοχές θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο εξιχνίασης άρθρων, δοκιμίων και γιατί όχι και διατριβής ακόμα. Ο χαμένος αριθμός θα αποκτούσε βαρύνουσα σημασία. Γιατί ειδικά ο πολυσυζητημένος αριθμός 666 που έχουν γραφεί τόσα από παλιά και έχουν γίνει τόσες ταινίες τρόμου και φρίκης; Φοιτητές των βιβλιακών σπουδών και ερευνητές θα έπλαθαν εκδοχές και θα αφηγούνταν τα ευρήματά τους με λογική και πειθώ συνάμα. Στο επίκεντρο θα έμπαινε ο εκδότης, η εκδοτική του στρατηγική, και οι δεισιδαιμονίες του, τι δείγματα προκαταλήψεων έδειχνε στην καθημερινότητά του, ο αριθμός 13 σε συνδυασμό με τις Τρίτες τον τάραζαν, όταν έβλεπε μαύρες γάτες τι έκανε, περνούσε κάτω από σκάλες, έφτυνε τον κόρφο του κλπ, κλπ. Όμως, όμως τώρα τέτοια μελέτη δεν θα χρειαστεί, ο Δημήτρης Ι. Κυρτάτας που είχε αναλάβει να γράψει, έγραψε, 666, ο αριθμός του Βιβλίου, Εγώ το Άλφα και το Ωμέγα, ο πρώτος και ο έσχατος, η αρχή και το τέλος και εξηγεί την ιστορία, το σκεπτικό του 666, άρα κενό που να χρήζει εξηγήσεων
δεν υπάρχει, εκτός εάν στο ράφι οι εκδόσεις δεν τοποθετηθούν σύμφωνα με τον αριθμό έκδοσης αλλά με την ημερομηνία έκδοσης, οπότε θα απέχει τουλάχιστον δέκα ράφια, αν υπολογίσει κανείς ότι κάθε ράφι κρατάει κατά μέσο όρο περίπου 30 βιβλία, 40 αν έχουν λίγες σελίδες και δεν πιάνουν τον στάνταρ χώρο, από την θέση που κανονικά θα έπρεπε να κατέχει και απομακρυσμένο όπως θα ήταν μπορεί και να χανόταν.
Αναφέρεται στην Αποκάλυψη του Ιωάννη, που φόρτωσε στον αριθμό 666 τις γνωστές τρομερές και προειδοποιητικές ιδιότητες. Άρα, άρα ένα βιβλιοβιβλίο που μιλάει για ένα άλλο βιβλίο που με την σειρά του μιλάει για άλλα βιβλία, τα ευαγγέλια, χειρόγραφα που διατηρούν με απτή υπόσταση τον λόγο μέσα στον χρόνο. «Η εμμονή στη διαδικασία της γραφής είναι εντυπωσιακή και αντιβαίνει στα βιβλικά προηγούμενα… είναι εντολή θεϊκή…» (σ. 40-41), λέει ο καθηγητής της ύστερης αρχαιότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ο συγγραφέας. Και το δεύτερο παράθεμα από το 666ο βιβλίο που διαλέγω είναι μια προφητική εικόνα καταστροφής. Προβλέπει ο προφήτης Ησαΐας «Ο ουρανός θα τυλιχτεί σαν βιβλίο και όλα τ’ άστρα θα πέσουν όπως τα φύλλα από το αμπέλι και όπως πέφτουν τα φύλλα από τη συκιά». Εικόνα που δανείζεται και παραλλάσσει ο Ιωάννης «ο ουρανός αποκόπηκε, όπως τυλίγεται ένα βιβλίο, κι όλα τα όρη και τα νησιά μετακινήθηκαν από τον τόπο τους» (σ. 52-53), τότε που έγραφαν πάνω σε κυλίνδρους. Προσωπικά «βλέπω» καλύτερα την παρομοίωση του Ησαΐα. Από το ουράνιο φύλλο του χαρτιού θα πέσουν τα αστέρια σαν φυτικά, γήινα φύλλα. Ο Ιωάννης περιγράφει το τύλιγμα του βιβλίου σαν διαδικασία βίαιη που φέρνει σκοτάδι.

Λέμε, το λοιπόν, να αλλάξουμε την εικόνα του blog, τα χρώματα, την διάταξη, τέτοια, έτσι να πάρει μορφή πιο φρέσκια. Οι συσκευασίες παίζουν τον ρόλο τους και αυτές! Αν και ζορίζομαι λίγο γιατί η παλιά θα χαθεί και ξεχαστεί και όπως και να το κάνουμε και την γούσταρα και συναισθηματικά τόσο καιρό έχω κουμπώσει μαζί της.

9 σχόλια:

despoina είπε...

Καλημερα.
Πόσο χαίρομαι που ψάχνοντας σας ανακάλυψα.
Βιβλιοαδέλφια! ξέρετε τι σημαίνει;
σας χαρίζω αυτό που μου χαρίστηκε
διαβάζοντας : Πρέπει να διαβάζουμε μόνο τα βιβλία που μας πληγώνουν, που μας θλίβουν βαθιά , που επιδρούν καταστροφικά μέσα μας.
Το βιβλίο πρέπει να είναι το τσεκούρι που θρυμματίζει την παγωμένη θάλασσα μέσα μας. ΦΡΑΝΤΣ ΚΑΦΚΑ.
εμείς δεν διαβάζουμε μόνο αυτά τα βιβλία, διαβάζουμε τα πάντα,
αλλά μόνο αυτά τα βιβλία μπορούν να μετατοπίσουν τον άξονα του κόσμου..
ΚΑΛΗ ΗΜΕΡΑ .

anagnostria είπε...

Κι εγώ που νόμιζα ότι μόνο εγώ ήμουν "διεστραμμένη"...

Άστρια είπε...

«Η εμμονή στη διαδικασία της γραφής είναι εντυπωσιακή και αντιβαίνει στα βιβλικά προηγούμενα… είναι εντολή θεϊκή…»
Άλλη μία εξαιρετική ανάρτηση με την όπως παντα υπέροχη γραφή της Elli!

Ξεχωριστές οι βολτίτσες πάντα εδώ. Librarian και Elli, καλώς σαν ξαναβρίσκω:)

Roadartist είπε...

Εγώ πάντως χαίρομαι αυτή τη διαφορετική ματιά σας.. και θα ευχόμουν να είχανε και άλλοι τέτοιες διαστροφές.... μμμμ βέβαια δε ξέρω αν είμαι και το κατάλληλο άτομο για να εκφέρω άποψη..γιατί ένα χούι το έχω και εγώ...
χιχι χιχι :)

Κατερίνα Μαλακατέ είπε...

Κι εγώ στο κλάμπ των διεστραμμένων λοιπόν. Δεν είναι περίεργο, που δενόμαστε και με το περιτύλιγμα;

aerostatik είπε...

να σημειωθεί ότι στην αρχή της αποκάλυψης ο Άγγελος δίνει στον Ιωάννη να φάει, στην κυριολέξία, ένα βιβλίο...

librarian είπε...

Δε ξέρω αν είναι διαστροφή εμμονή όμως είναι σίγουρα, χούι όμως όχι.
Αλλά ναι και το περιτύλιγμα έχει την αξία του. Είναι η πρώτη εντύπωση, πάντα παίζει ρόλο. Όπως και σε ορισμένες περιπτώσεις κρίνω ένα βιβλίο από το εξώφυλλο, σπάνια πέφτω έξω, και με τους ανθρώπους σπάνια.
Τι να γίνει και το περιτύλιγμα δικό μας είναι, εμείς το φτιάχνουμε, ε;
Χα! Τρως ένα βιβλίο, μπορεί και περισσότερα, και βγάζεις ένα άλλο.
Ναι! Έτσι συμβαίνει όλα είναι βιβλίο.
Και σιγά σιγά επιστρέφουμε από διακοπές! Και τι να πω; καλό χειμώνα;;; μπλιαχ μπλιαχ!

Elli είπε...

despoina εδώ είμαστε για να μας βρεις και να σε βρούμε!Πολύ χαιρόμαστε για αυτό! Φτιάχνουμε ένα βιβλιοκύμα, για να μην πω βιβλιοτσουνάμι μπας και μετατοπιστεί ο άξονας!
Καλώς όρισες και καλή συνέχεια για σήμερα!

anagnostria μα πώς το νόμιζες αυτό; Δεν είσαι μόνη...

Άστρια, τι καλά τα λόγια σου κάθε φορά, πολύ ανεβαστικά και σήμερα τα χρειαζόμουν. Να περνάς, μας αρέσει.

Roadartist είσαι και παραείσαι στην ομάδα μιας άλλης ματιάς... και πάντοτε δικαιούμαστε να έχουμε άποψη, απόψεις μάλιστα.

Κατερίνα Μαλακατέ γεια και σε εσένα! Δενόμαστε και κρατιόμαστε από όπου μπορούμε. Το βιβλίο και ως αντικείμενο μπορεί να είναι πανέμορφο. Σου εύχομαι όλα τα καλά.

Aerostatik γειααα! Πολύ μου άρεσε η πράξη της βιβλιοφαγίας, νομίζω ότι έτσι θα μπορούσα να μάθω και να νιώσω περισσότερα από τα βιβλία και σίγουρα θα ήμουν πάνχοντρη... εξου και η πνευματική τροφή.

Elli είπε...

librarian η εντύπωση είναι σημαντική μιας και όλον τον κόσμο τον προσλαμβάνουμε μέσα από τις αισθήσεις μας. Οι επιλογές μας στην συσκευασία-εμφάνιση σημαίνουν κάτι και οι άλλοι καλούνται να τις/μας διαβάσουν. Να κρίνουμε μια και έξω, τελεσίδικα χμ! με δυσκολεύει κάπως, υπάρχουν επίπεδα, πίστες αυξανόμενης δυσκολίας και ενδιαφέροντος.
Πριν από τον χειμώνα προηγείται το φθινόπωρο, ένα πέρασμα που μαλακώνει τις αντιθέσεις. Σήμερα έχει αυγουστιάτικο φεγγάρι...