Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Barter Books, Alnwick Station, Northumberland

-->
Καμιά φορά μιλώντας με ανθρώπους βλέπεις εικόνες που ίσως πότε να μην τύχει να δεις. Μέσα από τα μάτια και τις εμπειρίες των άλλων, κλέβεις λίγη παραπάνω ζωή. Αυτή ίσως να είναι η σημαντικότερη ανθρώπινη επαφή ακόμα και όταν οι άνθρωποι αυτοί σου είναι άγνωστοι. Πρόκειται για την ιστορία ενός βιβλιοπωλείου που βρίσκεται στο Alnwick της Αγγλίας, του βιβλιοπωλείου Barter Books.


Τον Απρίλιο του 1991 η Mary Manley αποφάσισε να ανοίξει ένα βιβλιοπωλείο με βιβλία second hand. Μαζί με το σύζυγό της βρήκαν τον κατάλληλο χώρο για το βιβλιοπωλείο. Πρόκειται για έναν παλιό, εντυπωσιακά μεγάλο, σιδηροδρομικό σταθμό, που χτίστηκε το 1887 αντικαθιστώντας τον προηγούμενο, προς εντυπωσιασμό του Δούκα. Το 1968 η σιδηροδρομική γραμμή σταμάτησε να λειτουργεί και ο σταθμός έκλεισε. Το υπέροχο αυτό κτίριο παρέμεινε κλειστό μέχρι να ανοίξει για να υποδεχτεί διαφορετικούς ταξιδιώτες, τους αναγνώστες. Με σεβασμό στο χώρο, το κτίριο ανακαινίσθηκε έτσι ώστε να μην χάσει τίποτα από την προηγούμενη αίγλη του και να είναι ορατός στους επισκέπτες ο λόγος για τον οποίο είχε δημιουργηθεί.
Το βιβλιοπωλείο αποτελείται από επτά δωμάτια. Στην είσοδο υπάρχει το παράθυρο στο οποίο οι επιβάτες αγόραζαν παλαιότερα τα εισιτήρια. Πίσω από αυτό το παράθυρο ήταν η κυρίως είσοδος του σταθμού, τώρα είναι το Παιδικό Δωμάτιο, όπου οι γονείς μπορούν να αφήσουν τα παιδιά για να απολαύσουν το βιβλιοπωλείο χωρίς αυτά. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται η αίθουσα αναμονής που ανακαινίστηκε με σκοπό να παραμείνει ένας χώρος για το κοινό για να περιμένουν, πίνοντας καφέ, διαβάζοντας εφημερίδα, απολαμβάνοντας το τζάκι. Δίπλα από αυτόν το χώρο είναι ο μεγαλύτερος χώρος του βιβλιοπωλείου, ένα μέρος από την πλατφόρμα όπου οι αμαξοστοιχίες σταματούσαν. Στο τέλος του μεγάλου αυτού χώρου ήταν ο χώρος αναμονής για τις κυρίες των πρώτων θέσεων, τώρα ο χώρος αυτός είναι γεμάτος σπάνια βιβλία για την ιστορία και την τοπογραφία της περιοχής. Αυτά είναι μόνο λίγα από τα πολλά δωμάτια που περιέχει το βιβλιοπωλείο. Ο χάρτης που υπάρχει στην ιστοσελίδα επιβεβαιώνει το μέγεθος του άλλοτε σιδηροδρομικού σταθμού.
Οι εικόνες που ακολουθούν απλά βοηθούν τη φαντασία. Σίγουρα οι ιδιοκτήτες του βιβλιοπωλείου διαθέτουν μπόλικη φαντασία αλλά και πάθος.





18 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Είναι απίστευτα όμορφο!!!

Caesar είπε...

Καταπληκτικός συνδυασμός χώρου & αρχιτεκτονικής απόλαυσης. Άλλωστε με μια καλή ιστορία σε κάποιο βιβλίο, σχεδόν ταξιδεύει κανείς. Όπως πχ στο νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα!

librarian είπε...

Καλημέρα Hfaistiwna. Πόσα απίστευτα όμορφα μέρη υπάρχουν και δεν τα ξέρουμε.

Caesar όπως ακριβώς το είπες "αρχιτεκτονική απόλαυση". Η ιστοσελίδα του βιβλιοπωλείου περιέχει πολλές ακόμη πληροφορίες για το κτίριο και την ιστορία του. Οι ιδιοκτήτες φαίνεται να έχουν μια αγάπη για τα τρένα και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς.
Μπαίνοντας εκεί για να αγοράσεις ένα βιβλίο ή για να χαζέψεις τα ράφια, πώς να μην νιώσεις ότι ταξιδεύεις;

Mariela είπε...

Πως τα ζηλεύω αυτά τα βιβλιοπωλεία!

aerostatik είπε...

τόση προσπάθεια για second hand βιβλία ?

librarian είπε...

Καλησπέρα Μαριέλα, χαίρομαι που σε βλέπω. Άμα βρεις ποτέ ένα τόσο όμορφο βιβλιοπωλείο να το ζωγραφίσεις.

Γεια σου αερόστατο. Έξω τα δεύτερο χέρι βιβλία είναι πολύ διαδεδομένα, τόσο που δεν καταλαβαίνεις αν μπαίνεις σε βιβλιοπωλείο με μεταχειρισμένα βιβλία ή με καινούρια. Μερικά δε, έχουν και τα δύο είδη και φυσικά οι τιμές διαφέρουν.
Μακάρι να γινόταν και εδώ τέτοια προσπάθεια.

ΑΚΑΜΑΣ είπε...

Σε μια χώρα που διαβάζουν πολύ αρκετοί χώρι μπορούν να γίνουν βιβλιοπωλεία. Στην Ελλάδα τι γίνεται;

ΑΚΑΜΑΣ είπε...

Σε μια χώρα που διαβάζουν πολύ αρκετοί χώρι μπορούν να γίνουν βιβλιοπωλεία. Στην Ελλάδα τι γίνεται;

librarian είπε...

Καλησπέρα! Σκέφτομαι μερικές φορές, αν διάβαζαν όσοι γράφουν και εκδίδονται ή όχι σε αυτή τη χώρα, τότε το αναγνωστικό κοινό θα είχε ένα ικανοποιητικό ποσοστό.
Αλλά μήπως διαβάζουν;

Ανώνυμος είπε...

εκπληκτικός χώρος,


μπράβο, κορίτσια, για την ιδιαίτερη δουλειά που κάνετε

και για τα ωραία που μας προσφέρετε

και επι-κοινωνούμε!!

Sinnerman είπε...

Έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στα βιβλιοπωλεία και πραγματικά απολαμβάνω τις περιγραφές των ανά τον κόσμο βιβλιοπωλείων!

Ο σιδηροδρομικός σταθμός θα είναι πολύ χαρούμενος που λειτουργεί ξανά και μπαίνοντας σε αυτόν οι ταξιδευτές μπορουν να διασχίσουν όλο τον κόσμο μέσα απο τις σελίδες των βιβλίων!

Το second hand στην ελλάδα βρίσκεται στα παλαιοπωλεία στο μοναστηράκι, τα οποια διατηρουν μια ξεχωριστή γοητεία. Πέρισυ ειχα παρει εναν φανταστικό οδηγό για το αμστερνταμ με 0,50 ευρώ! Βέβαια οι έλληνες είμαστε πολύ ντελικάτοι για να αγοράσουμε second hand!

maximus είπε...

"Βοηθούν τη φαντασία" και τρέφουν την ψυχή επίσης. Που υπάρχει αντίστοιχος χώρος στην Αθήνα; Θα ακουστεί υπερβολικό αλλά θα ήθελα πολύ να περάσω το καλοκαίρι μου εκεί μέσα. Να διαβάζω επιτέλους με ησυχία!!!

Καλημέρα στις ατμοσφαιρικές σας φωτογραφίες! Καλή εβδομάδα.

librarian είπε...

Καλημέρα!

Nyxterino έχω μάθει τόσους στίχους και τόσους ποιητές στο ιστολόγιο σου όσους δεν είχα διαβάσει ποτέ!


Ωρίων Δ χαίρομαι που περνάς από εδώ αν και εν μέσω διακοπών. Εξίσου απολαμβάνω τα βιβλιοπωλεία και ιδιαίτερα εκείνα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο διαφέρουν. Μπορείς να ρίξεις μια ματιά σε αυτό το ιστολόγιο:

http://www.bookstoreguide.org/

Ευτυχώς υπάρχουν αρκετά παλαιοβιβλιοπωλεία στην Αθήνα, και με χαρά βλέπω να ανοίγουν καινούρια κάτι που δείχνει ότι έχουν πελάτες.
Πράγματι βρίσκεις πολύ καλές τιμές στα βιβλία εκεί, αν και ο ταξιδιωτικός οδηγός είναι λογικό να είναι τόσο φθηνός γιατί οι πληροφορίες μέσα αλλάζουν κάθε χρόνο, οπότε όσο πιο παλιός τόσο πιο άχρηστος. Το αντίθετο δηλ. από τη λογική των παλαιοβιβλιοπωλείων.
Σε ευχαριστώ για το γεμάτο σχόλιό σου!

librarian είπε...

Καλημέρα Maximus. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω βρει κάπου στην Αθήνα ή σε άλλη πόλη ένα τόσο ξεχωριστό βιβλιοπωλείο αλλά στην Αθήνα υπάρχει ένα μεγάλος αριθμός βιβλιοπωλείων, μεγάλα, μικρά, μεσαία, με κόσμο, χωρίς κόσμο, με παλιά βιβλία, με καινούρια βιβλία... που πάντα βρίσκω ένα βιβλιοπωλείο να περάσω αρκετές ώρες ανάλογα με το τι χρειάζομαι εκείνη τη στιγμή.
Οι φωτογραφίες είναι κυρίως από την ιστοσελίδα του βιβλιοπωλείου, η οποία είναι ξεχωριστή με πολλές πληροφορίες.

Καλή εβδομάδα, αυγουστιάτικη! :)

dimitris είπε...

Ωραία παρουσίαση ενός ξεχωριστού χώρου.Φανταστικές αφίξεις κι αναχωρήσεις στην μαγική χώρα του βιβλίου. Στην Γαλλία επίσης είναι πολύ διαδεδομένα τα βιβλία χαμηλού κόστους(εκδόσεις τσέπης και μεταχειριμένα). Υπάρχει εύκολη "ροή και ανακύκλωση" του αναγνώσιμου υλικού, καθώς μπορείς να πουλήσεις τα παλιά βιβλία σου(εκτός φυσικά από τα αγαπημένα βιβλία-φετιχ)και να ανανεώνεις την βιβλίοθήκη σου όσο συχνά θέλεις.

librarian είπε...

Καλησπέρα giovdim και σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου!
Υπάρχουν τόσο ξεχωριστοί χώροι που ποτέ δεν θα επισκεφτώ...
Η Γαλλία είναι γεμάτη με τέτοιους χώρους και όχι μόνο στις μεγάλες πόλεις αλλά και σε μικρά χωριουδάκια.
Έχεις επισκεφθεί κάποια πόλη με βιβλιοπωλεία που σου έκαναν εντύπωση;

Alexandros είπε...

Αυτό πάλι που το ανακάλυψες; Φοβερός χώρος πρέπει να είναι..

librarian είπε...

Καλημέρα Αλέξανδρε! Το ανακάλυψα κουβεντιάζοντας!
Φοβερός ειδικά για εκείνους που έχουν μανία με τρένα και σιδηροδρομικούς σταθμούς.