Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Παλαιοβιβλιοπωλείο της Ηφαίστου stop

palaiovivliopoleio
Το έγραψαν οι εφημερίδες ότι κλείνει το παλαιοβιβλιοπωλείο στο υπόγειο της οδού Ηφαίστου στο Μοναστηράκι. Πωλείται. Τα βιβλία, περιοδικά, λυτά φύλλα, παλιά και μεταχειρισμένα, έχουν ειδικές τιμές προκειμένου να ελαφρώσει ο χώρος, γιατί να αδειάσει εντελώς μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, μάλλον αδύνατο, εκτός και αν γίνει γενικό πλιάτσικο.
Κυριακή μεσημεράκι, η ατμόσφαιρα διάφανη και ο κόσμος πυκνός στριμώχνεται με διάθεση χαλαρή. Στο παλαιοβιβλιοπωλείο παρατηρείται κίνηση, καμιά δεκαριά άνθρωποι με τα μάτια στραμμένα στα ράφια, με τα χέρια γεμάτα, αγκαλιές που όλο φορτώνονται. Κεφάλια γερτά να ξεψαχνίζουν τις ορατές πλάτες των βιβλίων. Και εκτός από το ψάξιμο, ερωτήματα, είναι αλήθεια; θα συμβεί; πότε; Όχι εντελώς φανερά, σαν ψίθυρος που διατρέχει την ατμόσφαιρα. Ποιο είναι το πραγματικό γιατί, τι υπάρχει από πίσω, είναι οικονομικό ή κάτι άλλο, τι άλλο δηλαδή, ποια είναι η ιστορία που κλείνει ένα τόσο παλιό παλαιοβιβλιοπωλείο, στέκι γνωστό για τα μαζέματά του.

Ο κύριος Σωτήρης πίσω από τον πάγκο και τα γυαλιά του βγάζει την ετυμηγορία της τιμής, κόβει τα βιβλία, κόβει και τον υποψήφιο αγοραστή, πόσο το λαχταρά, μέχρι πού θα πήγαινε για να αποκτήσει το ξεδιαλεγμένο μέσα από τους όγκους τρόπαιό του και αποφαίνεται. Η φάση του παζαρέματος είναι σχεδόν αυτονόητη, αν και ελαφρύ, άλλοτε σε παρακλητικό άλλοτε σε αδιάφορο άλλοτε αποφασιστικό, ανάλογα. Η στιγμή της πληρωμής, της πλαστικής σακούλας, της αναχώρησης.



Ένας χώρος ξέχειλος από χαρτί. Αντίτυπα με ράχες σπασμένες, άνισα ζυγισμένα το εξώφυλλο με το οπισθόφυλλο, τσαλακωμένα με σελίδες τσακισμένες, σκονισμένα, λεκιασμένα ή απλά βρώμικα, σημειωμένα, υγρασμένα με μια μυρωδιά που τρυπάει τον αέρα και επιτίθεται στα ρουθούνια, παρατεταγμένα σε πάγκους και ράφια, ντανιασμένα σε στήλες που συγκρατούν η μια την άλλη ξεκινώντας από το έδαφος, δεμένα και άδετα. Ράφια παντού μέχρι το ταβάνι, πάνω από δύο μέτρα μου φάνηκαν, σκάλες που κατηφορίζουν, σειρές τα αστυνομικά, τα Βίπερ, οι εκδόσεις του Γαλαξία, οι αισθηματικές Νόρες. Χωρισμένα κατά θέμα ελληνική και ξένη λογοτεχνία στο βάθος του πρώτου δωματίου, ιστορία και πολιτική δεξιά μπαίνοντας, λεξικά στο πέρασμα, το άλλο δωμάτιο με πιο ειδικά, νομικά, παιδικά, ιατρικά και βάλε. Εντελώς αδύνατον να τα δει κανείς όλα. Μακριά η αλυσίδα της διακίνησης και διάχυσης του βιβλίου, κρίκος της και τα παλαιοβιβλιοπωλεία, παράταση παρουσίας, ελπίδα του συλλέκτη, του φοιτητή, του κυνηγού της ευκαιρίας. Ένα κατάστημα ανακύκλωσης.

Όταν πρωτοτυπώνονται τα βιβλία και κάθονται στους πάγκους των βιβλιοπωλείων φρέσκα, λαμπερά, μελανομυριστά, είναι όλα ίδια. Σαν περάσει ο καιρός, αρχίζουν να σπανίζουν έως ότου να εξαφανιστούν από το πρόσωπο της αγοράς. Τότε αρχίζει η αναζήτηση ενός αντιτύπου που να έχει απομείνει ξεχασμένο, πουλημένο για δεύτερη φορά δεύτερο χέρι. Και το τότε μπορεί να μην απέχει και πολύ από την χρονολογία έκδοσης. Μπορεί να είναι πέντε δέκα χρόνια, και όχι πραγματικά παλιά, αιώνων, και τέτοια.

Πάει το παλαιοβιβλιοπωλείο της οδού Ηφαίστου, ο κύκλος του κλείνει αλλά ο κύκλος των βιβλίων του είναι δυνατόν να μην κλείσει αν βρουν καινούρια στέγη. Ας κάνουμε την βόλτα μας προς τα εκεί, κάτι θα βρούμε σίγουρα να τραβήξει την περιέργειά μας, το ενδιαφέρον μας, κάποια σκέψη ή ανάμνηση.

25 σχόλια:

Caesar είπε...

Ωραία & νοσταλγική πλέον η ατμόσφαιρα των παλαιοβιβλιοπωλείων. Σαν χώρος με κρυμμένους θησαυρούς που περιμένουν για να τους ανακαλύψεις!

maximus είπε...

Librarian, για άλλη μια φορά θα σας πω ότι γράφετε πολύ όμορφα. Έχετε έμπνευση και χρόνο να γράψετε δικό σας βιβλίο;

fish eye είπε...

τι ομορφη περιγραφη;
μελανομοσχομυριστη θα την αποκαλουσα..

εχει ομορφα στεκια στην αθηνα..
ζηλευτα..!!

οσο για τις αλλαγες στην αγορα, που για καποιους ισως περνουν απαρατηρητες τι να πω, δειχνουν ολο το φασμα της κρισης του εμποριου, η οποια με θλιβει αφανταστα..
αποπνεει μιζερια, δυστυχως

roadartist είπε...

Φοβάμαι πως όσο πάει, όλο και θα λιγοστεύουν αυτά τα βιβλιοπωλεία.. Κρίμα όλο stop βλέπουμε τελευταία παντού. Σε πρωτοσέλιδα εφημερίδα (λιτότητα, μείωση μισθών, ανεργία), σε εξαγγελίες..

Hfaistiwnas είπε...

Δεν πήγα ποτέ αλλά έχω ακούσει γι'αυτό..
Έτσι σιγά σιγά θα μας αφήνουν τα παλιά..

librarian είπε...

Αγαπημένος χώρος και ξεχωριστός. Πόσα βιβλία έχουν περάσει από εκεί και πόσα μένουν ακόμα ξεχασμένα σε στοίβες πίσω πίσω που ούτε το μάτι δε φτάνει.
Ταξιδεύουν τα νέα από πόλη σε πόλη. Τρέξαμε να προλάβουμε να το δούμε μια φορά ακόμη. Βαρέθηκε ο κ. Σωτήρης σιχάθηκε ακόμη και τα βιβλία άκουσα, προσπαθώ να τον καταλάβω και ίσως να τα καταφέρνω.
Μα που ξέρεις κάποιος μπορεί να βρεθεί να το αγοράσει και να μη χαθεί το όμορφο στέκι.
Maximus σε ευχαριστούμε για τα όμορφα τα λόγια σου. Πες τα εσύ γιατί εγώ που τα λέω τα ακούω μόνο εγώ.
Φεγγαροαγκαλιές την αποκάλεσες με την πιο όμορφη λέξη, τη δική σου.
Για τα στέκια αυτά ώρες ώρες χαίρομαι που βρίσκομαι στην Αθήνα.
Έτσι είναι το εμπόριο Roadartist άλλα κλείνουν και άλλα ανοίγουν, ανέκαθεν. Όχι δεν θα έλεγα ότι λιγοστεύουν.
Hfaistiwna πέρνα μια βόλτα ένα κυριακάτικο πρωινό που θα έχει ήλιο.
Elli ό,τι ήθελα να πω το έχεις πει ήδη.

Ανώνυμος είπε...

υπέροχη ανάρτηση,απ'τις πιο ζεστές, με μυρωδιά βιβλίων και μια διάχυτη πίκρα-μάλλον αυτά τα δυο πάνε μαζί..

ολα θα πανε καλα... είπε...

δεν το είχα επισκεφθεί στο χώρο αυτό,έχω την εντύπωση πως πρόκειται για το ίδιο παλαιοβιβλιοπωλείο που μετακόμισε απο την οδό Σόλωνος,κοντά στη Νομική.Όταν περνούσα από κει,και αυτό γινόταν συχνά,έριχνα μια ματιά στους τίτλους.Μια νωχελική μαύρη γάτα λιαζόταν πάνω στις ράχες των βιβλίων,θυμάμαι,ξαφνιάζοντας,ευχάριστα ή δυσάρεστα,τους περαστικούς.
Κρίμα που θα κλείσει αλλά ποιος ξέρει,ίσως να ανοίξει κάπου αλλού κάποιο άλλο;Ξέρω,είναι δύσκολο αλλά το nickname μου προτρέπει σε αισιόδοξες μέρες!
Καλημέρα!

κοπρόγατα είπε...

πόσο λυπαμαι...
θα περ΄σαω για μια τελευταια βόλτα!
Καλημέρα librerian.

Elli είπε...

Caesar πραγματικά χώρος που περιμένει να ανακαλύψουμε στοιχεία του εαυτού μας που δεν γνωρίζαμε ότι υπάρχουν.

MAXIMUS ευχαριστούμε για τα λόγια σου. Προκλητική η ερώτησή σου. Κατά κάποιο τρόπο γράφοντας στις Βολτίτσες χτίζουμε ένα άλλο είδους βιβλίο.

αγκαλιές του φεγγαριού είμαι σίγουρη ότι όμορφα στέκια έχει παντού. Τα παλαιοβιβλιοπωλεία έχουν μια μελαγχολία από την φύση τους γιατί κλείνουν μακρύτερες ιστορίες.

roadartist όλα αλλάζουν και εμείς μαζί με όλα. Αλλάζοντας κρατάμε πολλά.

Hfaistiwnas προλαβαίνεις να πας, να πάρεις μυρωδιά ακόμα και τελευταία στιγμή.

nyxterino όμορφα παντρεύεις τις διαθέσεις της ανάρτησης.

όλα θα πάνε καλά δεν είναι το ίδιο βιβλιοπωλείο με εκείνο της οδού Σόλωνος. Αυτό είναι εκεί πολλά πολλά χρόνια. Η αισιοδοξία δεν βλάπτει, το αντίθετο μάλιστα.

κοπρόγατα ναι, ναι να περάσεις, κάτι θα βρεις και να μας πεις και εσένα πώς σου φάνηκε το κλίμα.

librarian βολτίτσες μας φέρνουν πράγματα και η Ξάνθη που είναι;

gatti είπε...

Υπέροχο κείμενο με νοσταλγία, αρώματα και μυρωδιά βιβλίου για ένα μελαγχολικό όμως θέμα. Πάντα δημιουργεί μελαγχολία η σκέψη ότι κλείνει ένα βιβλιοπωλείο.

Δεν το είχα υπόψιν μου ότι κλείνει. Θα κάνω κι εγώ την βόλτα μου από εκεί...

quartier libre είπε...

@
πολύ καλή η πληροφορία, που μας δίνεις...


έχω και μια κρυφή επιθυμία,μα ακόμα δεν τη λέω...
τι κρυφή θα ταν αν την έλεγα ; !

:)

librarian είπε...

Μήπως η επιθυμία σου quartier libre είναι να το αγοράσεις;;; Το αφεντικό τρελάθηκε το πουλάει όσο όσο!!!
Gatti πέρνα και μετά έλα να μας πεις εντυπώσεις!

quartier libre είπε...

@
για να αγοράσεις,
χρειάζεται παραδάκι, καλή μου :)

librarian είπε...

Quartier libre άμα δε χρειάζονταν θα ήταν ήδη δικό μου.
Καλό σου βράδυ.

eva είπε...

Δεν κατεβαίνω συχνά στο κέντρο, όποτε όμως το κάνω δεν παραλείπω να σταματήσω για λίγο κι από εκεί. Η μυρωδιά των παλιών βιβλίων που κουβαλούν την ιστορία όλων των προκατόχων τους, η σκόνη, η πατίνα του χρόνου... πώς να αντισταθείς;
Είναι κρίμα τέτοιες κυψέλες να πέφτουν θύμα της οικονομικής κρίσης. Ο κόσμος προτιμά τα γυαλιστερά εξώφυλλα με τις ιλουστρασιόν σελίδες. Ζούμε στην εποχή της εικόνας, όχι της λέξης, όχι της σκέψης. Ελπίζω να παραμείνει σε λειτουργία, έστω και με άλλη διεύθυνση, προς αντίσταση των καιρών.
Υπέροχη ανάρτηση. Να' σαι καλά :)

Ανώνυμος είπε...

Πολύ όμορφο ποστ!

librarian είπε...

Evaggelia-P καλώς μας ήρθες. Πιστεύω ότι το κλείσιμο του εν λόγω παλαιοβιβλιοπωλείου δεν έχει καμία σχέση με την οικονομική κρίση. Είναι θέληση του ιδιοκτήτη να το αφήσει. Τα παλιά βιβλία δίνουν όντως μια άλλη αίσθηση και πιστεύω ότι έχουν το κοινό τους, το οποίο είναι ιδιαίτερο.

Με γυμνές πατούσες καλώς ήρθες και σε ευχαριστούμε.

ναυτίλος είπε...

Άπό φοιτητής χανόμουνα εκεί μέσα. Είναι απίστευτο... Κάθε δυο-τρεις μήνες πήγαινα για προσκύνημα κι έμενα με τις ώρες...

librarian είπε...

Ναυτίλε, δυστυχώς.
Και το κακό είναι ότι δεν προλάβαμε νωρίτερα γιατί εχτές που περάσαμε μια βόλτα το είδαμε κλειστό. Μάλλον το Μοναστηράκι έχασε ένα στέκι.

Elli είπε...

gatti ελπίζω να πρόλαβες γιατί αυτήν την Κυριακή που μας πέρασε είχε ήδη κλείσει.

quartier libre thanks για τα λόγια και πες μα ποια είναι η επιθυμία...

evanggelia-p τα λαμπερα εξώφυλλα είναι στάση ζώής στα αλήθεια αλλά έχει απογοητεύσει και φέρει σε αδιέξοδο πολλούς

με γυμνές πατούσες πολύ σε ευχαριστώ, απλά και άμεσα

ναυτίλε έχασες έναν προορισμό που μπήκε στην σφαίρα της ανάμνησης. Σε νιώθω

dyosmaraki είπε...

Κρίμα! Ηταν για χρόνια το αγαπημένο μου στέκι. Πολύ στεναχωριέμαι. Ενας φίλος μου μίλησε για την είδηση που βγάλατε και ήρθα από εδώ.
Λυπάμαι που δεν πρόλαβα να περάσω νωρίτερα αφού όπως λέτε πρε΄πει να έκλεισε ήδη.
Καλό βράδυ εύχομαι
Καλώς σας βρήκα

Elli είπε...

dyosmaraki καλώς όρισες στο στέκι μας!
Τέλεια η καρναβαλική βολτούλα σου στην Πλάκα. Καλή Καθαρή Δευτέρα!

kanarini είπε...

Ωραία τα λέτε, αλλά...

Εγώ, τυχαίνει να το'χω ψάξει το θέμα με τα second hand μαγαζιά και η γνώμη μου για το συγκεκριμένο παλαιοβιβλιοπωλείο δεν είναι και η καλύτερη.

Καταρχάς δεν είναι φθηνό - οι τιμές είναι εξαιρετικά τσιμπημένες και ο ιδιοκτήτης δεν είναι και πολύ διαθέσιμος για παζάρια. Εχω πάρει βιβλία σε τιμές ακριβότερες απ'ό,τι κάνουν στο εμπόριο(αλλά το καταλαβα αργα).Υπάρχει γενικά μια 'πολιτική' να πωλείται το "κομμάτι" περί τα 7 €,απ΄ο,τι έχω παρατηρήσει, στα βιβλία δεν υπάρχουν αναγραφόμενες τιμές(με δυσάρεστες εκπλήξεις στο ταμείο), πωλούνται με το κιλό και το μέγεθος (περισσοτερες σελίδες, περισσότερα λεφτά), και επίσης μια συνεχώς αδιακριτη, παρατηρητική ματιά 'μεγάλου αδελφού' μήπως κλέψεις κάτι (δικαιολογείται εν μέρει).

Όλα αυτά κανουν τη συλλογή να μην είναι συχνά ανανεώσιμη και να καταλήγω να βρίσκω τα ίδια και τα ίδια...

Test: Πηγαίνετε στο συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο με 20€ και δείτε τι μπορείτε να αγοράσετε.

Όταν άκουσα ότι κλείνει(από τον ίδιο,αρκετό καιρό πριν ανακοινωθεί διαδικτυακά),γιατι δήλωσε ότι αγαπά το βιβλίο αλλά κουράστηκε, νόμιζα ότι οι τιμές θα έπεφταν σε νορμάλ επίπεδα- για παλαιοβιβλιοπωλείο,πάντα. Όταν ξαναπήγα μετά από κανα μήνα, πάλι τα ίδια.

Δείτε το σχόλιο του Κοσμά Βίδου, αρχισυντάκτη στο Βημαγκαζίνο, σε τεύχος του 2007 (δε θυμάμαι όμως ποιό).

Έχω να πατήσω εκεί κανά τρίμηνο, αλλά δε νομίζω ότι έχει αλλάξει και τίποτα.

Το βιβλίο δεν είναι μόνο εμπόριο.

librarian είπε...

Kanarini καλησπέρα. Δυστυχώς τώρα βλέπω το σχόλιό σου μετά από τόσο καιρό. Μπορεί να σε βγάλει κάποτε ο δρόμος ξανά από εδώ και να το δεις. Χρήσιμες οι πληροφορίες που μας δίνεις. Χρήσιμες αλλά δυσάρεστες. Δεν είχα παρατηρήσει ότι είναι τόσο ακριβό και μάλιστα μου είχε φανεί πιο φθηνό από άλλα παλαιοβιβλιοπωλεία. Οι τιμές το θυμάμαι και εγω ότι δεν αναγραφόταν και ήμουν σίγουρη πως την επόμενη μέρα θα έλεγε άλλη τιμή για το ίδιο βιβλίο.
Όπως και να έχει όλα έχουν τα καλά και τα κακά τους.
Πάντως δε ξέρω αν το βιβλιοπωλείο έχει κλείσει, κάπου άκουσα ότι συνεχίζει να είναι ανοιχτό, δεν έχω περάσει όμως από εκεί.