Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Παιδικά βιβλιοβιβλία


Τα βιβλία για παιδιά είναι ολόκληρη ιστορία, μια ιστορία από εκείνες που μας αρέσουν εδώ. Το διάβασμα και η χαρά που δίνει δεν έχει ηλικία.
Τα παιδικά βιβλία δεν είναι παρά μια προβολή των μεγάλων για το τι κρίνουν ότι ταιριάζει στα παιδιά. Είναι μια επιστροφή άλλοτε νοσταλγική και άλλοτε κριτική στην παιδική ηλικία των ενήλικων αναγνωστών και του συγγραφέα, μια ανάδυση των αναμνήσεων που γυροφέρνουν μαζί με μεταγενέστερες εμπειρίες, είναι μια τάση ποτισμένη με την αισιοδοξία ότι ο επόμενος ξεκινά με άλλες, ίσως ευνοϊκότερες, προδιαγραφές. Τα βιβλία για παιδιά βγάζουν χρώμα και συναίσθημα, προσφέρουν καλόβολη καθοδήγηση στον έξω μικρόκοσμο και στην υφήλιο όλη, σωρευμένη και τακτοποιημένη πληροφορία, περιπέτεια στην πραγματικότητα και εξερεύνηση στην φανταστική δυνατότητα. Συγχρόνως, με κάποιο τρόπο γιατρεύουν τα απωθημένα των μεγαλωμένων ανθρώπων, ζητούν να αναπληρώσουν βιωμένες ελλείψεις, δίνουν απαντήσεις σε θέματα δύσκολα για τα μικρά των ανθρώπων και τους κανόνες των κοινωνιών τους. Είναι φορές, πολλές φαντάζομαι, που αφήνουν ανεξίτηλα ίχνη, με μια τυχαία πρόταση, μια ιδιαίτερη κουδουνιστή λέξη, ένα περίεργο σύμπλεγμα, έναν μυστήριο συνειρμό…
Τα παιδικά βιβλιοβιβλία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν να κάνουν με τον κόσμο των βιβλίων. Δεν εμφανίζονται εδώ με κάποια λογική, χρονολογική, αλφαβητική κατά συγγραφέα ή άλλη. Τα 15 πρώτα έχουν παρουσιαστεί διάσπαρτα στην στήλη Βιβλία για βιβλία, σταδιακά θα παρουσιάζονται στις Βολτίτσες και ο κατάλογος θα συμπληρώνεται.

1. Μπερνάρ Κλαβέλ, Το χάρτινο κάστρο, εικονογράφηση Γιάν Νάσιμπεν, μετάφραση Έφη Κορομηλά, εκδόσεις Κάστωρ, Αθήνα 2005, 32 σ.
2. Αντώνης Παπαθεοδούλου-Τερέσα Ινφάντε, Το παρανομύθι, εικονογράφηση Δέσποινα Καραπάνου, εκδόσεις Κυριάκος Παπαδόπουλος, Αθήνα 2006, 57 σ., σειρά: πτήσεις Junior, για παιδιά 7-9 χρονών.
3. Jeanette Winter (κείμενα και εικονογράφηση), Η βιβλιοθηκάριος της Βασόρας, μια αληθινή ιστορία από το Ιράκ, εκδόσεις Παπαδόπουλος, Αθήνα 2007.
4. Εβελίν Μπριζού-Πελέν, Ο μεγάλος έρωτας του βιβλιοθηκάριου, εικονογράφηση Βερονίκ Ντες, μετάφραση Ρένα Χατχούτ, Σύγχρονοι Ορίζοντες, Αθήνα 2000, 47 σ., σειρά: Λογοτεχνία για παιδιά. Για νεαρούς αναγνώστες από 8 ετών και πάνω
5. Ευγένιος Τριβιζάς, Ο Ιγνάτιος και η γάτα, εικόνες Βαγγέλης Παυλίδης, Καλέντης, Αθήνα 2001 σειρά: Παραμύθια από τη χώρα των χαμένων χαρταετών 1
6. Ντομινίκ Ντέμερ, Η μυστηριώδης βιβλιοθηκάριος, μετάφραση Πόπη Καλούδη-Escayola, εικονογράφηση Κωνσταντίνα Καπανίδου, εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2005, 71 σ. Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους-συλλογή Χελιδόνια για παιδιά από 8 ετών
7. Charle M. Schultz, Αγαπητέ μου εκδότη…: οδηγός επιβίωσης για επίδοξους συγγραφείς, Ερευνητές, 2008, 94 σ.
8. Γιοστέιν Γκάαρντερ-Κλάους Χάγκερουπ, Η Μαγική Βιβλιοθήκη, μετάφραση Ιάκωβος Κόπερτι, Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη, Αθήνα 2002, 299 σ., σειρά: Ξένη Λογοτεχνία
9. Πόλυ Βασιλάκη, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Η κυρία Καμηλοπάρδαλη ήταν σοφή!, εικονογράφηση Λίλα Καλογερή, εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2005, 28 σ. + 4 σ. χωρίς αρίθμηση. Σειρά: Χωρίς σωσίβιο, επίπεδο 2.
10. Μαρία Παπαγιάννη, Βιβλιοφάγος κατά… λάθος!, εικονογράφηση Σ. Τουλάτου-Π. Μπουλούμπασης, εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2005, 22+2 χ. α. Βιβλία για παιδιά και νέους, σειρά: χωρίς σωσίβιο, επίπεδο 1, Καβουράκια 5
11. Suzanna Tamaro, Χαρτοφοβία, εικονογράφηση Τζοβάννι Μάννα, μετάφραση Σώτη Τριανταφύλλου, εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2003, 2004, 53 σ. Σύγχρονη Λογοτεχνία για παιδιά και νέους, Συλλογή Μικρά Σπουργιτάκια 5, για παιδιά από 5 ετών.
12. Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Ο Βιβλιοπόντικας, εικονογράφηση Κιάρα Φεντέλε, εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2004, 24 σ., σειρά: χωρίς σωσίβιο-Καβουράκια 1 (για παιδιά Α΄ και Β΄ Δημοτικού)
13. Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Όταν ο Βιβλιοπόντικας συνάντησε την Τίτα Γραβιέρα, εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2004, 32 σ.
14. Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Μυστήριο στην Βιβλιοποντικοθήκη, εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2006, 32 σ.
15. Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι του Βιβλιοπόντικα, εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2007
16. Silvia Roncaglia, Elena Temporin, Η πριγκίπισσα που διάβαζε πολλές ιστορίες για πριγκίπισσες, εκδόσεις Modern Times, Αθήνα, 51 σ.
17. Ελένη Μαντέλου-Σουβατζίδου, Η περιπέτεια της Περιπέτειας, εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 1990 και τον Νοέμβριο 2005 είχε κάνει 19 εκδόσεις, 59 σ., συλλογή σπουργιτάκια 2
18. Ελένη Μαντέλου, Η Περιπέτεια κρυμμένη στις σελίδες, εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2003, 79 σ., συλλογή σπουργιτάκια 72
19. Ντέιβιντ Μέλλινγκ, Η βιβλιοθήκη των φαντασμάτων, απόδοση: Αγαθή Δημητρούκα, εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2004
20. Birgit Bergander, Franziska von Strotha, Έχω μία φίλη που είναι βιβλιοπώλης, εικονογράφηση Ralf Butschkow, Modern Times, Αθήνα 2000, σειρά: Τα επαγγέλματα
21. Το βιβλίο, εκδόσεις ΑΣΕ Α.Ε., Θεσσαλονίκη, σειρά: δες πώς γίνεται
22. Άννα Δαρδάλη, Η Γούπυ στην Εθνική Βιβλιοθήκη, εικονογράφηση: Νίκη Λεωνίδου, εκδόσεις Χατζηλάκος, Αθήνα 2008, με CD
23. Άρης Δημακίδης, Το παιδί που δεν αγαπούσε τα βιβλία, εικόνες Γιώργος Σγουρός, Μεταίχμιο, Αθήνα 2009, 44 σ.

17 σχόλια:

quartier libre είπε...

@
μόλις προλάβω σήμερα, θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο στο προηγούμενό σου post.

καλημέρα !

:)

Ανώνυμος είπε...

πιστεύω πως μια κοινωνία έχει ελπίδες να γίνει καλύτερη όταν τα παιδιά της διαβάζουν λογοτεχνία..

την καλημέρα μου!

Elli είπε...

quartier libre περιμένω με αγωνία το σχόλιό σου, αλήθεια

nyxterino χωρίς ελπίδες είναι αδύνατο να ζήσουμε, η τέχνη και η λογοτεχνία είναι από τις μεγάλες ελπίδες μας

Δυο καλημέρες αντίστοιχα και καλή εβδομάδα να μας βρίσκεται

:)

κοπρόγατα είπε...

βιβλία για παιδιά, ενας μαγικος κοσμος που απλωνεται μπροστα σου, γεματος χρωματα και αρωματα. Ποσα πολλα μπορουμε να μαθουμε απο τα συγκεκριμενα βιβλία! Καλημέρα.

Caesar είπε...

Κάποτε διάβαζα το κόμικς "Φρουτοπία" Δεν γνωρίζω αν κυκλοφορεί ακόμη!

librarian είπε...

Καλησπέρα σε όλους.
Ποτέ δεν πίστευα ότι υπάρχουν τόσα παιδικά βιβλία με θέμα το ίδιο το βιβλίο. Κάθε φορά που κάνω βόλτα στα βιβλιοπωλεία συναντώ και κάποιο. Το τελευταίο βιβλίο της λίστας, για παράδειγμα, το συνάντησα στη βιτρίνα του Πολυχώρου του Μεταιχμίου πριν από λίγες μέρες.

Quartier libre καλώς ήρθες εδώ και χαίρομαι που πέρασες. Μπορείς να αφήσεις το σχολιό σου και εδώ.

Caeser είναι απίστευτο αλλά η "Φρουτοπία" του Τριβιζά κυκλοφορεί ακόμη και έχει πολύ μεγάλη επιτυχία, όπως όλα τα βιβλία του Τριβιζά. Πρόσφατα είδα σε μια διαφήμιση ότι δίνεται και σε κάποια εφημερίδα.

Καλή εβδομάδα σε όλους.

Hfaistiwnas είπε...

Καλησπέρα αγαπητή librarian!
Είδα τον κλάδο μου και μπήκα! :)
Χαίρομαι που σε βρίσκω!

librarian είπε...

Καλησπέρα Hfaistiwna!
Χαίρομαι που μπήκες, ελπίζω τελικά να άξιζε τον κόπο και να βρήκες κάτι που να σου αρέσει σε εμάς.

Elli είπε...

Η Φρουτοπία μεγάλη ιστορία καιγενικά των κόμικς είμαι μεγάλη φαν(ατική). Κάτι τρέχει σχετικά στο Γκάζι αυτήν εποχή σχετικά...

κοπρόγατα χαίρομαι που σου αρέσουν καιτα παιδικά γιατί είναι φορές που μπορεί να θεωρηθούν απλοϊκά έως και σαχλά.

καλά έκανες και μπήκες Hfaistiwnas ελπίζω να δεις και φως...

Librarian με βάζεις σε περιέργεια για τα άλλα παιδικά βιβλιοβιβλία

maximus είπε...

Καλησπέρα και πάλι.

Τόσο όμορφα λόγια αναγεννούν πλούσια συναισθήματα του παιδικού μας κόσμου που έχουμε τόσο ανάγκη...

Ναι,σίγουρα θα περνώ για μια βολτίτσα.

Άστρια είπε...

Ενδιαφέρον θέμα αυτή η κατηγορία βιβλίων. Παιδικά βιβλία γα το βιβλίο λοιπόν και είναι πολλά. Ο τίτλος όμως αρχικά με προδιάθεσε πιο πολύ για το παιδικό.
Πολύαγαπημένα βιβλία τα παιδικά, διαβάζοντάς τα ως παιδί αλλά και μεγάλη, διαβάζοντάς τα και ως μητέρα προς το παιδί όταν ήταν μικρό. Τα καλά σίγουρα διαβάζονται από όλες τις ηλικίες, εισπράττοντας διαφορετικά το νόημά τους.
Η ομορφιά τους μαγική.

Σας παρακολουθώ ευχάριστα.
Καλή συνέχεια:))

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Καλησπέρα!

Έκανα κι εγώ τη βολτίτσα μου, είδα φως...
Ωραίο το ιστολόγιο ( Ό,τι πρέπει για να ...σταματάς και να μην πηγαίνεις βολτίτσες!)

Κομίζοντας γλαύκας, να προσθέσω ένα συμπαθητικό βιβλιαράκι στη λίστα των παιδικών "βιβλιοβιλίων".
Είναι του Κυριάκου Ντελόπουλου, "Το βιβλίο των βιβλίων". Υπότιτλος:Μια εισαγωγή για παιδιά και νέους στον κόσμο του βιβλίου από τη γέννησή του μέχρι τους τρόπους χρήσης του. Εικονογράφηση Σοφίας Ζαραμπούκα.
Η έκδοση που έχω εδώ είναι η 2η του 1984 (Κέδρος).

Καλή σας συνέχεια, καλές βολτίτσες.

roadartist είπε...

Και όσο σκέφτομαι πως στα βιβλία στην Κλαυθμώνος που προορίζονται για πολτοποίηση υπερτερούν πάντα τα παιδικά, "κάτι" με πιάνει!!
Librarian το βιβλίο το ξεκίνησα, μου αρέσει πολύ, thanks ;)

librarian είπε...

Maximus σε ευχαριστώ και από εδώ για την προσθήκη, θα χαρώ να ακούσω τις προτιμήσεις σου για βιβλία.

Άστρια που μας παρακολουθείς μας δίνει χαρά μεγάλη.

Διονύση καλώς ήρθες στο σπίτι μας. Μας αρέσει να μιλάμε για βιβλία, για λογοτεχνία, για λέξεις. Θα χαρώ πολύ να ακούσω τις απόψεις κάποιου που τα διδάσκει και μάλιστα με αγάπη. Σε ευχαριστούμε και για το βιβλίο του Ντελόπουλου. Αρκετά παλιό αλλά βιβλιοθηκονομικά κλασικό.

Καλή μου καλλιτέχνιδα, επισκεφτήκαμε σήμερα την Κλαυθμώνος και πραγματικά η βόλτα αξίζει. Ελπίζω το βιβλίο της Μήτσορα να σου αρέσει μέχρι την τελευταία σελίδα. Να το απολαύσεις γιατί μόνο έτσι αξίζει.

Elli μου θα θυμάσαι να προσθέτεις συνεχώς τη λίστα; Είμαι σίγουρη πως πολλά παιδικά βιβλιοβιβλία μας περιμένουν εκεί έξω.

Γλυκό βράδυ σε όλους σας.

κουσούρια είπε...

λατρευω τα παιδικά βιβλία και οπως ειχα γραψει και σε προηγούμενο σχόλιο, εχω ενα ραφι αφιερωμενο στα παιδικά βιβλία. Ποτε σαχλα και απλοικα! καποια στιγμη θα ανεβάσω ανάρτηση για καποιο απ αυτα!

Elli είπε...

Προσθέτω άμεσα το βιβλίο του Ντελόπουλου και ό,τι άλλο πέσει στα χέρια σας. Ευχαριστώ για την αναταπόκριση.

Elli είπε...

καλησπέρα maximus, ο παιδικός μας κάομος δεν είναι και τόσο μακρινός δα, ας μην τον αφήνουμε να είναι μακρινός πάντως. Μια βολτίτσα είναι και αυτή...

Άστρια οι κατηγορίες είναι για να διευκολυνόμαστε, όλα είναι στο βάθος παιδικά βιβλία

roadartist για το παζάρι στην Κλαυθμώνος θα πω δυο λογάκια

κουσούρια περιμένω την ανάρτηση για το παιδικό