Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008

Δεν μου είναι δυνατόν να απομακρυνθώ ακόμα από τα γεγονότα. Στέκονται εμπόδιο σε όλα όσα έκανα με χαρά και ένα αίσθημα κοινωνίας. Να συνεχίζει κανείς σαν να μην συμβαίνει τίποτα γίνεται; δεν γίνεται. Να προσθέσω κάτι περισσότερο, δεν είμαι έτοιμη. Επωάζεται. Μπορεί να βγει, μπορεί πάλι όχι. Θα δείξει. Από την άλλη να απομακρυνθώ για πολύ από τις Voltitses και πάλι δεν γίνεται.
Πριν συμβούν όλα αυτά, στο πρόγραμμα ήταν ένα παιδικό βιβλιοβιβλίο, λόγω των εορτών και του εμφατικά παιδικού χαρακτήρα που τους δίνονται. Έμεινε στα σχέδια αυτό, δεν αποκαλύπτω τον τίτλο του, και παραμένει για το μέλλον γιατί το κυνήγι δεν έχει τελειώσει. Για παιδικό βιβλίο θα γίνει λόγος, όχι όμως της τάξης των βιβλιοβιβλίων.
Τα παιδικά ανάμεσα στα άλλα είναι προβολές των μεγάλων που πιάνουν το νήμα ξανά και ξανά απαρχής, σε μια ατέρμονη προσπάθεια διάπλασης πιο ανθρωπερών ανθρώπων μέσα από ιστορίες ζώων, φανταστικών πλασμάτων σε κόσμους αλλοπαρμένους, εξωγήινους και βάλε. Τεχνική γνωστή από τα πανάρχαια χρόνια, πλατιά διαδεδομένη, αποτελεσματική μάλλον και αξεπέραστη. Τα παιδικά είναι παιχνίδια της πραγματικότητας και της φαντασίας, των φόβων και των προσδοκιών, του ξύπνιου και του ύπνου, των ζωγραφιών και των λέξεων και κουβαλάνε, σε διαφορετικό βαθμό ασύνειδα, μηνύματα διάφορα. Συχνά προσπαθούν να αμβλύνουν και να ξεκόψουν το λεγόμενο ζωώδες μας (ενώ στην διήγηση πρωταγωνιστούν ζώα, μια παράξενη αντίφαση), τα πρωταρχικά ένστικτα και την βία με την οποία εκφράζονται και ενισχύουν αισθήματα συλλογικότητας και συντροφικότητας, κατανόησης του περιβάλλοντος, ανθρώπινου, φυσικού, τεχνητού...



Παλιός και σταθερός τροφοδότης βιβλίων ο Λεωνίδας πάτησε και στην χώρα των παιδικών με τον Μεγάλο Λύκο και τον Μικρό Λύκο της Nadine Brun-Cosme, σε εικονογράφηση Olivier Tallec, μετάφραση της Γεωργίας Τσάκωνα, από τις εκδόσεις Ηλίβατον του 2008.
Ανοίγω το βιβλίο των λύκων και με πιάνει η μυρωδιά του φρεσκοτυπωμένου χρώματος, με πιάνουν και τα ίδια τα φωτεινά χρώματα. Ο στερεότυπος κακός λύκος (όπως παρουσιάζεται στην Κοκκινοσκουφίτσα, στον Πέτρο και τον Λύκο, στα Τρία Γουρουνάκια, Τα Κατσικάκια, στους μύθους του Αισώπου, και αλλού βέβαια) εδώ είναι μαύρος, μεγάλος με μουσούδα μακρουλή, δεν είναι κακιασμένος, πονηρός, πεινασμένος αλλά μοναχικός, σε μια μοναξιά που δεν θέλει να αλλάξει. Έβλεπε τον μικρό λύκο, μια κουκίδα να πλησιάζει και ανησύχησε. Το μέγεθός του τον καθησύχασε. Στο ίδιο δέντρο από κάτω, δεν μιλούσαν, κοιτάζονταν με πλάγιες ματιές. Μετά ο Μεγάλος Λύκος άρχισε να κάνει χειρονομίες φροντίδας προς τον μικρό λύκο, στον ύπνο, στο φαγητό, στην καθημερινή ζωή. Μετά ο μικρός λύκος εξαφανίζεται και ο Μεγάλος Λύκος νιώθει θλίψη. Τον περιμένει και τον περιμένει ώσπου μια μέρα εμφανίζεται και πάλι. Ο Μεγάλος Λύκος ανησυχεί ότι θα έχει μεγαλώσει σαν και εκείνον αλλά ο μικρός λύκος δεν έχει αλλάξει μέγεθος, δεν είναι νεαρός σε ηλικία λύκος, είναι λύκος άλλης ράτσας που παραμένει μικρόσωμη και φέρνει λίγο προς το μπλε. Τόσο καιρό ήταν εκεί κάτω, μόνος και αυτός, στην άλλη πλευρά του λόφου. Είχαν λείψει ο ένας στον άλλο και τώρα το ήξεραν, δεν είχαν λόγο να μένουν μακριά ο ένας από τον άλλο. Οι ανόμοιοι λύκοι της ιστορίας, ο Μεγάλος και ο μικρός μπορούν να ζήσουν μαζί και να είναι περισσότερο από καλά. Μάλλον και άλλοι λύκοι και άλλα ζώα, του ίδιου γένους αλλά και άλλων, θα μπορούσαν να ζήσουν μαζί και τέλος πάντων, αφού το μπορούν οι λύκοι γιατί να μην μπορούν οι άνθρωποι.

Το διάβασμα είναι υγεία, εύχομαι λοιπόν πολύ καλή υγεία σε όλους!


10 σχόλια:

κοπρόγατα είπε...

καλημέρα, αρχικα θελω να σου πω οτι νοιωθω ακριβώς το ίδιο..όσο για το βιβλιο? Μακαρι να το κανεις και συντομα.
όνειρο ζωης, δικο μου, ειναι ενα βιβλιοπωλειο μονο για παιδια!

καποιες κινήσεις που κανουμε ή σκεφτομαστε να κανουμε ειναι μια προσωπιλη επανάσταση, αυτη η μικρη προσωπικη μας επανάσταση κανει τον κοσμο καλυτερο γιατι αλλαζουμε εμεις οι ιδιοι!

ειμαι μαζι σου και μακαρι να το υλοποιησεις συντομα! απο καρδιάς!!!

Elli είπε...

Ένα βιβλιοπωλείο μόνο για παιδιά, τι ωραίο όνειρο. Ό,τι βοήθεια θελήσεις μήν διστάσεις να μας το πεις για ενισχύσεις σε χέρια και ιδέες. ΄Ισως ένα ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο για παιδιά, με δράσεις, εικόνες και αναγνώσεις

Οι βολτίτσες είναι υπέρ των αλλαγών και κατά του κλεισίματος και της στασιμότητας

Ευχαριστώ για όλες τις ευχές
Εύχομαι με την σειρά μου για όνειρα με σάρκα και οστά

Caesar είπε...

«Αιών παις εστί παίζων πεσσεύων παιδός η βασιληίη» είχε ήδη προβλέψει ο Ηράκλειτος.
Όσο για τους λύκους μου θύμισες τον Λύκο της στέπας του Hermann Hesse, για μεγαλύτερα παιδιά :)

librarian είπε...

Τα γεγονότα αργά ή γρήγορα θα ξεχαστούν. Δυστυχώς. Απορώ κιόλας αν κατάλαβε κανείς από αυτούς εκεί πάνω γιατί έγιναν... μπα...

Παιδικά βιβλία.
Ώρες πέρασα να τα ξεφυλλίζω και να μένω κολλημένη στα χρώματα και στις εικόνες. Ήταν αλλιώς παλιά. Δε μου είπες πόσο όμορφα ήταν τα χρώματα Elli.

Ένα βιβλιοπωλείο με παιδικά βιβλία, για φαντάσου χαμόγελα.
Να το αλλάξω λίγο.
Μια βιβλιοθήκη μόνο για παιδιά. Να απαγορεύται η είσοδος στους μεγάλους, που συνήθως όταν τους μιλάς δε σ'ακούνε και το βλέμμα νεκρό, μπα του πεθαμένου πιο ζωή σαν να έχει.
Απορώ αν σ' αυτή την πόλη, που τη λένε και πρωτεύουσα, αν υπάρχει μια βιβλιοθήκη παιδική, μια για εκατομμύρια χαμόγελα.
Ουφ

Ο Λύκος της Στέπας... θα προτιμήσω τα παραμύθια του Hesse.

Roadartist είπε...

ωραία όσα ονειρεύεστε..γιατί να κρυφτώ οτι κ εγώ συχνά κάνω παρόμοια όνειρα.., αλλά αν ειχα βιβλιοπωλειο θα ηθελα να ηταν μόνο με λογοτεχνια κ βιβλια ειδικευμένα για τεχνες..θα με μαγευε αυτο.. ;)

Καλή χρονιά να ευχηθώ Έλλη και librarian ..
Σήμερα αφιερωσα αρκετή ώρα σε βολτίτσα ;) στα βιβλιοπωλεία..
Πήρα και το βιβλίο που προτείνατε σε προηγ. ποστ.. της Μητσορα (με λενε λεξη)..:))))))
Για να δουμε;))
Πολλά φιλιά κ στις δυο σας, καλή πρωτοχρονιά ;)

librarian είπε...

Αν είχες βιβλιοπωλείο εύχομαι να ήταν μικρό και ανθρώπινο!
Έκανες μια πολύ όμορφη βόλτα σήμερα Roadartist, ελπίζω να μη συνάντησες πολύ κόσμο. Εγώ αυτό φοβάμαι και δε βγαίνω τα πρωινά αν και μου έχουν λείψει τα βιβλιοπωλεία.
Ελπίζω να σ' αρέσει το βιβλίο της Μήτσορα... είναι λίγο δύσκολο και όσες φορές το έχω προτείνει πάντα έχω το ίδιο άγχος... να περάσεις αν μας πεις.
Καλή πρωτοχρονιά για να σε βρει το νέο έτος με ευχάριστες σκέψεις!
Φιλί

Elli είπε...

Πολλούς συνειρμούς έφεραν οι Λύκοι των παραμυθιών και της λογοτεχνίας, Caesar. Είναι φορές που έχω και εγώ έναν μέσα μου που ουρλιάζει και όχι μόνο όταν έχει πανσέληνο.

Η μνήμη είναι ελαστική φαίνεται και μπλοκάρει τα δύσκολα.

Είχε χρώματα, πολλά χρώματα φωτεινά και τα σχήματα ήταν διακριτά μα και έμπαιναν στα χρώματα κάπως. Και τι καλά που θα ήταν να μην πέθαιναν οι μεγάλοι, να μην νέκρωνε το βλέμμα τους, να μην πάγωνε το χαμόγελό τους...

Roadartist θα σου αρέσει η με λένε λέξη, είμαι σίγουρη και χαίρομαι για την βολτίτσα σου στα βιβλιοπωλεία, προορισμός τέλειος και για μένα.Φαντάζομαι και το βιβλιοπωλείο σου γεμάτο λόγο και τέχνη και λογοτεχνία.

Πολλές ευχές για θαλπωρή στο επίμονα συνεχιζόμενο κρύο

Βασιλική Ν. είπε...

Καλησπέρα λοιπόν και χαίρομαι πολύ που διάβσαα το προφίλ και το ποστ αυτό. Γράφεις κι εσύ, έπρεπε να το φανταστώ!
Να το προχωρήσεις το βιβλίο σου και αν θέλεις οποιαδήποτε βοήθεια να μου γράψεις στο μέηλ, ό,τι μπορώ θα το κάνω με όλη μου την καρδιά. Είναι αλήθεια πως μπροστά στην επικείμενη οικονομική κρίση έχουν παγώσει και οι εκδόσεις και βγαίνουν κυρίως αυτά που οι εκδ. οίκοι είχαν στο πρόγραμμά τους.
Κι εγώ τελειώνω τώρα το επόμενο παιδικό που θα λέγεται: και τι θα πει σ' αγαπάω. Είναι για πολύ μικρά παιδιά με μικρό κείμενο και είναι και το πρώτο που τόλμησα να εικονογραφήσω, για να δούμε...
Εύχομαι το 2009 να φέρει στο φως το βιβλιαράκι σου! Νομίζω πως το μόνο βιβλίο που δεν θα πάψει ποτέ να ζει είναι το παιδικό κι απ' την άλλη θα μου επιτρέψετε να πω, πως δεν θα έπρεπε νομίζω να υπάρχουν χώροι μόνο για παιδιά γιατί η μόνη ελπίδα οι μεγάλοι να γίνουν άνθρωποι είναι να συναναστρέφονται με τα παιδιά...
Καλή χρονιά!

librarian είπε...

Γεια σου Βασιλική και από εδώ. Ελπίζω να σου άρεσε κάτι από τις βολτίτσες μας κι όπως είδες αγαπάμε πολύ τα παιδικά βιβλία και μας αρέσει να μιλάμε γι' αυτά.
Για να είμαι ειλικρινής ακόμα ούτε θέλω ούτε μπορώ να γράψω κάποιο βιβλίο.

Άλλοι πάλι θέλουν, ξέρουν αλλά δεν τολμούν.

Δεν ήξερα ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τους ελληνικούς εκδοτικούς οίκους. Περισσότερο πιστεύω ότι φοβούνται να μην τους επηρεάσει παρά τους έχει ήδη επηρεάσει. Οι κλασικοί μόνιμοι φόβοι στο χώρο του βιβλίου.

Χαίρομαι για την είδηση του καινούριου σου βιβλίου. Περιμένω να δω την εικονογράφηση. Δύσκολη υπόθεση. Εύχομαι να πάει καλύτερα από όσο περιμένεις!

Το θέμα είναι τα παιδιά να μη γίνουν άνθρωποι και να μείνουν παιδιά, μήπως και αλλάξει κάτι.
Ωστόσο, ελπίζω όλες αυτές οι ευχές που άφησες εδώ να πιάσουν τόπο και σε ευχαριστώ γι' αυτό.

Καλή συνέχεια σε ό,τι κάνεις.

Elli είπε...

Βασιλική Καλή χρονιά! Άργησα να σου απαντήσω αλλά να που είμαι εδώ σήμερα. Το βιβλίο σου για την μουσικική μου φάνηκε τέλειο, χρώματα, ήχοι, έβγαζε ἐντονο ψυχισμό. Καλή επιτυχία και με την δική σου εικονογράφηση.
Ευχαριστώ για τα ενθαρρυντικά σου λόγια πραγματικά, θα σου στίλω e-mail να σου εξηγήσω πού ακριβώς βρίσκομαι
Καλή και δημιουργικη χρονιά!